Mezi rostlinným jídlem a plnohodnotným rostlinným jídlem může být velký rozdíl. Například zelenina s těstovinami nebo rýží být poměrně chudá na bílkoviny i některé mikroživiny. Jak postupovat a co na talíř přidat, abyste z jídla dostali co nejvíce výživných látek?
Pšenici, žito, oves, ječmen či rýži zná asi každý, milovníci zdravého vaření či bezlepkáři zajisté vaří i jáhly, pohanku, quinou či amarant. Znáte ale dvouzrnku, freekeh, teff nebo slzovku? Seznamte s méně běžnými obilovinami, které mohou obohatit a ozvláštnit váš rostlinný jídelníček.
Kopřiva je odpradávna součástí lidového léčitelství. I když by ji mnozí zahrádkáři označili spíše za pohromu, vysoký podíl tělu prospěšných látek byl potvrzen mnoha výzkumy. Brzy na jaře se začínají objevovat první malé rostliny a je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody.
Není sójová omáčka jako sójová omáčka. Ty kvalitní jsou dlouhodobě fermentované, které najdete nejčastěji pod názvy Shoyu a Tamari. Přečtěte si, jak se mezi sebou liší a jak se sójovky vyrábí tradičním japonským způsobem.
O co méně jsou z ní nadšení zahrádkáři, o to více ji ocení všichni, kteří na jaře hledají způsoby, jak si po hubené zimě zpestřit jídelníček. Bršlice je všudepřítomná a její využítí je pestré. Pesto, čaj a dokonce i chipsy- to vše bršlice zvládne!
Nepřestává mě překvapovat, kolik lidí vaří sojové maso v obyčejné vodě. Prozradím vám pár svých tipů, jak ho připravit tak, aby šmakovalo i zarytým odpůrcům zdravé výživy. Klíčová je vícekroková úprava – hlavně marinování.
Obilné kaše patří mezi typická snídaňová jídla. Mnozí ale dnes sahají především po kupovaných instantních. V kašovém speciálu se dozvíte, jak si připravit plnohodnotné kaše doma, ať už jsou z celých zrn, vloček, fermentované, namáčené a také slané.
Ucho jidášovo je známé také jako čínská či černá houba. Jeden z jejich druhů, boltcovitka bezová, roste celoročně i v Česku a zrovna vlhká a teplá zima svědčí jeho růstu. Využijete ho do rizot, smažených nudlí i (miso) polévek.
Hlíva ve svém využití zůstává za žampiony nebo v lese nasbíranými hříbky. Svým obsahem živin i chutí vás však může jen mile překvapit a benefity přináší i svou jednoduchostí při zpracování. Zkuste ji připravit jako gyros nebo s bulgurem ala rizoto.
Podzim udeřil v plné síle a nás zas vrací do teplých domovů. A tomu neodmyslitelně patří i teplé polévky. V našem speciálu se dozvíte spoustu tipů, jak na husté, vývarové i smetanové polévky. A chybět nebudou ani recepty.
Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. Bez kterých “mašinek” nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat? Víte třeba, že v sušičce můžete zkysat jogurt a některé odšťavňovače zvládnou i ořechová másla?
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Jaké jsou výhody a nevýhody vaření rostlinných jídel “v jednom hrnci”? Strávníci ocení propojené chutě, kuchaři/ky zase úsporu nádobí, energie i času. Většinu jídel, které v článku najdete, připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou.
Luštěninové mouky se mohou pochlubit výbornými výživovými vlastnostmi a mají pestré využítí. Ať už je jsou to slané omelety, sladké pečení, zahušťování polévek či omáček nebo zlepšení pojivosti zeleninových karbanátků.
Máte rajčat, že nevíte, kam s nimi? A což je takhle nasušit? Jak se ale dozvíte, ne každá odrůda je pro sušení a nakládání ideální. Než se poohlédnete po druzích s masivní dužinou, můžete si přečíst tipy, kde všude se sušená rajčata dají použít.
Čaj, co není čaj, obsahující kofein, ale káva to není. Yerba Maté si podmanilo svět pro své povzbuzující a antioxidační účinky i neobvyklou chuť. Čím je tento indiánský nápoj tak významný?
