Rýžové nudle nebo rýžový papír se rychle zabydlují i na evropských talířích. Víte, jak správně rozeznat jejich jednotlivé druhy? A znáte vychytávky, jak si s nimi obohatit jídelníček?
Zhubněte zdravě a trvale díky rostlinné stravě
Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří bezesporu snaha zhubnout a jíst zdravěji. Přečtěte si, jak s hubnutím začít a docílit, abychom opravdu dosáhli svých cílů.
Vitamín B12, omega-3 nebo železo. Znáte ostře sledované živiny veganské stravy?
Bojíte se o nedostatek bílkovin? Pravděpodobně zbytečně. Jsou to vitamíny B12, D, minerály jako vápník, železo, jód, zinek nebo selen a také omega-3 mastné kyseliny, na co je potřeba si při rostlinném jídelníčku dát pozor. Jaké se jsou jejich vhodné zdroje a které je nutné doplňovat?
Jak poznat kvalitní výživový doplněk?
Je výhodnější získat vitamíny a minerály ze stravy nebo z doplňku. Podle čeho si vybíráte výživový doplněk? Jsou vhodnější liposomální nebo organické varianty? Po přečtení tohoto článku budete pro další výběr výrazně poučenější.
Černá čočka
Černá čočka neboli beluga patří je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Její drobná velikost ji přímo předurčuje k přidávání do různých jídel, ať už jsou to zeleninové saláty i různé druhy polévek. Připravit ji ale můžete i na kyselo nebo ji rozmixovat do pomazánky.
Tuřín zasytí bez pocitu těžkosti. Je libo hranolky nebo dumlíkačku?
Tuřín je dnes polozapomenutá kořenová zelenina, která může přinést nové recepty, chutě i nutriční benefity. Pojďme si naservírovat nové možnosti v naší kuchyni, ať už je to polévka, pyré nebo třeba hranolky.
Batáty – stanou se sladké brambory stálicí vaší kuchyně?
Batátové hranolky, chipsy, noky, pyré nebo krém. Batáty neboli “sladké brambory” jsou vnímány jako přílohová potravina, způsobů, jak je připravit a s čím je nakombinovat je ale spousta. Nechte se inspirovat.
Veganství a krevní testy: jak si ověřit, že jsem zdravý a nic mi nechybí?
Stravujete se dlouhodobě rostlinně a kladete si otázku, zda vám přece jen něco nechybí? Odpovědět vám mohou krevní testy. Prozradíme vám, jak, kde a které konkrétní hodnoty a prvky byste si měli nechat otestovat.
Recenze multifunkčního mixéru G21 Blender Comfort
Hledáte pomocníka, který by vám mohl ušetřit spoustu času? Mixér G21 Blender Comfort vám nejen připraví koktejl, dip či ořechové mléko, ale uvaří i polévku nebo připraví i luštěninová mléka, která potřebují k přípravě var.
Což takhle dát si pórek? Uplatníte ho v krémové polévce i pomazánce
Ozimé odrůdy pórku dobře snáší i nízké teploty a tak si jej můžete dopřát čestvý i teď v zimě. Je universální surovinou do polévek a omáček. Také jej můžete zapékat s těstovinami či bramborami nebo dusit společně s další zeleninou. Pojďte se inspirovat.
Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy
🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzuRemoska kraluje v pečení a zapékaní. Ušetří vám energii i pracné umývání
Remoska je přenosná pečící trouba, proslavená našimi babičkami. Své místo si rozhodně najde i moderní kuchyni, nejen pro výrazně nižší spotřebuju a báječnou šťavnatost. Seitanové výpečky, staročeského kubu i pečenou zeleninu z Remosky si rychle oblíbíte.
Brambory 100x jinak: placky, noky, knedlíky, šišky, kaše … Moderně i postaru
Brambory – plodina spojující lidstvo napříč národy i staletími. Jejich oblibu, stejně jako nepřehlédnutelné výhody, jim zkrátka nelze upřít. Pojdťe se inspirovat tipy na jejich tradiční i méně časté využití v kuchyni.
Zelí: od tradičních českých receptů až po asijskou kuchyni
Málokterá zelenina má tolik druhů a tolik možností využití jako právě zelí. Skvěle chutná a nesporné jsou i jeho zdravotní účinky. Nejpopulárnější je právě fermentované, ať už je to klasické kysané hlávkové zelí nebo kimči z pekingského zelí.
Rostlinné majonézy a tatarky
Před pár lety byly rostlinné majonézy výjimkou, dnes existuje celá řada tradičních i veganských výrobců, které si představíme. A také se můžete inspirovat tipy, jak si rostlinné majonézy a tatarky s trochu trpělivosti můžete připravit doma.
Červená řepa – rubín v našich kuchyních
Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout?
Svačinové krabičky pro děti i dospěláky. Plnohodnotné, výživné a chutné
Krabičkování je tak trochu nutností, jak vyzrát na – rostlinné stravě zatím stále – nedostatečně přátelské veřejné stravování. Inspirujte se hlavními zásadami, jak je správně kombinovat i spoustou tipů na slané i sladké varianty.
Kam pro zdravé tuky? Ochutnejte za studena lisované oleje
Olejům lisovaným za studena, plným zdravých tuků, minerálů, vitaminů a antioxidantů, jsou mnohdy připisování takřka zázračné účinky. Pojďme si představit ty nejpoužívanější a nejrozšířenější (dýňový, sezamový, konopný) a říct si, jak jsou prospěšné.