Svojí strukturou připomíná trhané maso a často se právě tak (nejen) ve veganské kuchyni využívá. Řeč je však o jackfruitu, který je vůbec největším ovocem na světě. Pro kulinářské experimentování sáhněte po jeho ještě nezralé dužině.
Meruňky a broskve jsou více než knedlíky a marmelády. Vychutnejte si je netradičně
EU: chceme více mléka do škol. Přidejte i rostlinné alternativy, žádají vegani
Mezinárodní organizace ProVeg International žádá Evropskou komisi, aby do svého školního programu na podporu distribuce ovoce, zeleniny a mléčných výrobků zařadila také jeho rostlinné alternativy. Její iniciativu můžete podpořit podpisem petice.
Edamame: sójové fazolky, které vylepší sáláty, polévky i misky hojnosti
Mrkev je rozmanitost sama. Zmáknete z ní raw dort i alternativu lososa
Mrkev je jedna z nejzákladnějších surovin v našich kuchyních. Je nabitá prospěšnými látkami a nabízí řadu využití. Vedle klasik typu dušené mrkve nebo svíčkové i těch, o kterých jste možná ještě neslyšeli.
Veganský průvodce Chorvatskem
Chorvatská kuchyně není vegetariánství natož veganství příliš přátelská. Možnosti tu ale jsou. Přinášíme základní přehled tradičních rostlinných jídel i těch, které lze poměrně snadno připravit ve veganské verzi. A spoustu dalších tipů navrch.
Sezóna lokálních jahod je tady. Jak je můžete zapojit do jídelníčku?
Zelenina je pilířem rostlinné stravy. Nešetřete jí, střídejte druhy i barvy
Zelenina v různých podobách by měla tvořit na objem až třetinu toho, co za den sníme. Jaké jsou vhodné kuchařské úpravy zeleniny? A je vhodné některé druhy zeleniny upřednostnit?
Svěže a lehce s kedlubnou! Už jste vyzkoušeli kedlubnové zelí?
Kedlubny jsou vhodné k baštění za syrova i k tepelné úpravě. Jejich nabušené výhody si můžete vychutnat v pověstném zelí, ale také v polévce, plackách a dokonce existují i kedlubnové hranolky. Přečtete si o ní víc a při příštím nákupu si jich přineste rovnou dvojnásobek.
Knedlíky sladké i slané. Milovaná česká klasika po vegansku
Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy
🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzuČočka: královna rychlých polévek, symbol hojnosti i barevné zpestření salátů
Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší velikostí semen i barvou. Spojuje je významné množství bílkovin i minerálů a vitaminů. A jejich využití je nadmíru pestré – od polévek a pomazánek přes karbanátky, kaše až po hlavní jídla.
Mořské řasy: pokud s nimi začínáte, sáhněte po nori
Mořské řasy jsou často označovány jako mořská zelenina. Jsou plné vitaminů, minerálů a i v malém množství dokážou výrazně zvýšit nutriční hodnotu jídel. Není to dost důvodů, proč je zařadit do jídelníčku?
Veganství bez sóji? S misem z hrachu či tempehem z lupiny to jde snáz
Sója je považována za symbol veganství. Složit plnohodnotný rostlinný jídelníček ale lze docela dobře i bez ní. Navíc dnes existuje řada alternativ, jako je tempeh z lupiny, miso z hrachu nebo celá řada jiných rostlinných mlék.
Bršlice kozí noha – jedlý plevel, který posune bylinkaření na vyšší level!
O co méně jsou z ní nadšení zahrádkáři, o to více ji ocení všichni, kteří na jaře hledají způsoby, jak si po hubené zimě zpestřit jídelníček. Bršlice je všudepřítomná a její využítí je pestré. Pesto, čaj a dokonce i chipsy- to vše bršlice zvládne!
Rodiče chtějí méně masa ve školních obědech. Podpořte kampaň Pestré jídelny
V dnešních dětských obědech chybí zelenina, ovoce i luštěniny. Současná situace vyčleňuje nejen vegetariány a vegany, ale také mnohé potravinové alergiky. Nepříznivé podmínky se snaží změnit kampaní Pestré jídelny nezisková organizace NESEHNUTÍ.
Lívance a palačinky (nejen) pro vegany. Od kynutých přes jogurtové po slané
Lívance jsou snídaňovou pochoutkou, kterou miluje snad každý. I v rostlinné variantě mohou být od těch tradičních k nerozeznání. V našem lívancovém speciálu najdete postupy a recepty na lívance vločkové, kynuté, jogurtové, proteinové i slané.