Recepty ze sojových kostek, nudliček a plátků

U sojového masa je důležitá příprava. Dobře uvařené a namarinované umožňuje pestré využití: plátky grilujeme, sojové nudličky smažíme se zeleninou po asijsku, z kostek se dokonce dají připravit výpečky. Granulát pak slouží třeba do karbanátků nebo boloňské omáčky.

Sojové maso
Sojové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Velká výhoda sójového masa tkví v jeho dostupnosti, kdy ho seženete za pár korun dnes už prakticky v každém obchodě, a to ve formě kostek...
Sója v rostlinné stravě
Obsah článku Sojové boby Výrobky ze sóji Dochucovadla ze sóji Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi...
Sojové maso
"Tak tohle jedí ti vegetariáni? Jak to můžou vydržet, chudáci." Tak takhle nějak vypadá reakce na ochutnání asi nejběžnější alternativy živočišných bílkovin - sojového masa. Dost často kostek mdlé chuti, upraveného někým...
tofu
A co ty vlastně jíš? Odkud bereš bílkoviny? S touhle otázkou se jistě setkal snad každý, kdo se rozhodl pro bezmasou stravu a ve svém okolí obvykle sklízí soucitné pohledy a varovné řeči o průhledných racheticích. V současnosti...
Chilli con carne
Fazole namočíme na 10 - 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 - 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. uvařte ve vývaru, namarinujte a upečte)....
Výpečky se špenátem
Dehydrované sójové maso si žádá vícekrokovou úpravu a marinování, pak ale můžete docílit skvělých výsledků. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo, a tak to vezmeme jen stručně....
Sójové nudličky s kešu
Sójové nudličky uvaříme v silném vývaru 15 minut, necháme zchládnout a vymačkáme z nich přebytečnou vodu (článek o přípravě sojového masa). Marinujeme je v pampeliškovém medu (či jiném tekutém sladidle) (4 lžíce), sójové omáčce...
Houbová omáčka se sojovými kostkami
Omáčka Sojové kostky uvaříme v silnějším vývaru (sůl, sojová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minut. Nálev vylejeme a kostky vymačkáme. Na pánvi osmažíme cibulku do zlatohněda, přidáme nakrájené houby, které částečně...
Výpečky ze sojového masa
Sojové kostky zalijeme vroucí vodou, pořádně okořeníme (zeleninový bujón, sojová omáčka, bobkový list, nové koření...podle chuťových preferencí). Vaříme zhruba 20 minut. Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli a najemno česnek....
Thajské vegan curry se sojovými kostkami
Balení sojových kostek uvařte 10 minut v 0,75 litru zeleninového bujónu. Na troše oleje nechejte ve větším hrnci zesklovatět cibuli nakrajenou na pulkolečka, poté přidat a nechat rozvonět curry pastu a plechovku kokosového mléka...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii a praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 12 let veganské praxe. Zjistěte víc
Marinované sojové plátky
Sojové plátky povaříme v řádně okořeném nálevu zhruba půl hodiny, poté je necháme okapat a vytlačíme z nich přebytečnou vodu. Mezitím si připravíme marinádu, kterou lze různě obměňovat, já jsem tentokrát smíchal olivový olej,...