Česnek

Česnek má pozitivní účinky na obranyschopnost organismu a trávení. Jeho stroužky jsou ale především pověstné silně aromatickou vůní, díky které se stal součástí snad všech druhů slaných jídel, od polévek přes hlavní chody po bramboráky či topinky.

Dnešní podoba česneku pochází ze Střední Asie. Má své nezastupitelné místo v mnoha národních kuchyních, v lidovém léčitelství je používán jako přírodní antiseptikum a antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje...
zázvor
Zvlášť v zimě, kdy ze všech stran útočí bacily, je třeba podpořit obranyschopnost organismu. Kromě studených sprch, konzumace velkého množství ovoce a zeleniny, klíčených semen a zrníček a kvašených potravin je dobré se zaměřit...
Špagety aglio e olio
Znáte vegana Lea Babautu? Autor velice populárního blogu Zen Habits a knih jako The Power of Less nebo Zen To Done patří mezi neúnavné propagátory životního minimalismu, tedy stylu postaveného na jednoduchosti, střídmosti a žití...
Pesto z dýňových semínek
Tento recept pochází z mé oblíbené kuchařské knihy Susan Marque, zaměřené na vyčištění kvasinek v těle. Pesto, které je výborné třeba na těstovinách, zvládnete za několik minut - stačí mít mixér. Vzala jsem 1 hrnek dýňových...
Uvařte 4 menší brambory ve slupce, nastrouhejte, zlehka rozmixujte s 3 lžícemi předem namočených slunečnicových semínek, cca 5 kousky sušeného rajčete (nakládaného v oleji), nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli, 5 větších...
Mandlový raw burger
Mandle přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Všechny ingredience v robotu umixujeme do požadované konzistence, vytvarujeme burgery a je hotovo. Jako příloha se spíše než houska hodí zeleninový salát...
Hummus z řepy
Řepy oloupeme a pokrájíme. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Pečeme asi 30 minut. Když je řepa měkká (propíchneme vidličkou), tak ji vyndáme a necháme vystydnout....
Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem
Topinky sice nepatří mezi zdravé potraviny, ale občas zůstane doma zbytek starého chleba a člověka chytne večer mlsná. Raw tataráček a sezamezán však nutriční hodnoty vylepší příznivějším směrem. Jak na to? Sezamové semínko...
Gazpacho
Studená polévka gazpacho (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie. Je doslova našlapaná vitaminy a je zvláště osvěžující v parných letních dnech. Existuje mnoho variant gaspacha, takže se nebojte lehce zaimprovizovat. Zeleninu...
Grilovaný česnek
Paličky česneku zlehka očistíme a opláchneme. Odřízneme horní část (zhruba čtvrtinu odshora), vložíme na alobal do pekáčku. Zakapeme olivovým olejem, lehce posolíme a opepříme. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde pečeme...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, postupy a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v malé skupince v domáckém prostředí v městečku Řevnice cca 20 km od Prahy.
Hustá česnečka s ovesnými vločkami
Sytou, hustou i když ne zrovna čistokrevnou česnečku uvaříme takto: brambory oškrábeme a pokrájíme na malé kostky a necháme vařit s kmínem a novým kořením v litru vody. Jakmile začnou brambory měkknout, přidáme do polévky ovesné...