Sezamové semínko

Sezamové semínko má různou barvu, nejznámější je bílé a černé. Vyrábí se z něj řada vyhlášených potravin, jako je tahini pasta, slané dochucovadlo gomasio, orientální pochoutka chalva a také sezamový olej, využívaný v mnoha asijských receptech, ale také v kosmetice.

Tahini pasta
Co je tahini (nebo také tahina)? Je to pasta z rozmixovaných sezamových semínek, používaná především v kuchyních Blízkého i Středního Východu. V tuzemsku je známá především díky cizrnové pomazánce hummus. Tato blízká příbuzná...
sezam
Sezam indický je jednoletou bylinou, která dorůstá výšky až dva metry. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Asie, Afriky i Jižní Ameriky. Sezamové semínko má různou barvu, nejznámější je bílé a černé. Obsahuje cenné bílkoviny (...
http://soucitne.cz/restaurace/mandala-veggie-club
Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou a výraznou...
Ořechy a semínka
Aktualizováno červenec 2019. Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu - musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život. Jejich předností je vysoký...
rostlinná mléka
Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a především v posledních letech rychle stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o...
oleje lisované za studena
Možná už jste slyšeli o doslova zázračných účincích rostlinných olejů lisovaných za studena. Na rozdíl od těch běžný rafinovaných si zachovávají velké množství cenných látek. Kromě nasycených a nenasycených mastných kyselin...
Vápník z rostlinných zdrojů
Vápník je z minerálů v našem těle zastoupený vůbec nejvíce - tvoří naše kosti a zuby a má také lví podíl na udržování mírné zásaditosti lidské krve (pohybuje se v rozmezí od 7,36 do 7,44pH). Proto ho tělo potřebuje příjmout ze...
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá "povidla". Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší...
Sezamový krém se silken tofu
Sezamové semínko pomeleme nebo rozmixujeme na prášek, přidáme oloupané banány a silken tofu (použít se dá i obyčejné natural, ale nemá tak jemnou chuť). Rozmixujeme do hladka. Ty mlsnější asi budou chtít krém lehce dosladit (...
Makovo-sezamové kostičky
Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Falafel
Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem ze sezamové pasty...
Sezamové mléko
V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy. Do...