Rýže
Rýže patří, nejen díky své mnohasetleté produkci, k jedné z nejrozšířenějších plodin. Z Asie, své domoviny, se dostala do celého díky zámořským plavbám. Tvoří přibližně 20 % celkové kalorické spotřeby každého z nás a je třetí...
Zbyla vám doma rýže? Co s ní? Zkuste tyto rychlé rýžové kuličky. Já do zbytku rýže přimíchala bílé i černé sezamové semínka (pro zvýšení bílkovin a zdravých tuků) a na dochucení uzenou papriku a sojovou omáčku tamari. Než se...
Ze zeleniny (např. povadlejších kousků) si připravte dlouhým vařením na mírném ohni poctivý zeleninový vývar. Přidejte do něj na několik hodin předem namočenou menší hrst hub shitake - ve vývaru nabobtnají a zároveň jej dochutí...
Uvařila jsem samostatně dvě porce pohankových těstovin (2 hrnky) a dvě porce dlouhozrnné hnědé rýže. Nechala jsem obojí vychladnout a ve velké misce jsem je smíchala s nakrájenou zeleninou - celerovým stonkem, pórkem a...
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži.
Zeleninu grilujeme s kapkou...
Vodu a kokosové mléko dáme vařit a přidáme cukr. Když tekutina začne bublat přidáme rýži, kterou vaříme asi 20 minut. Přidáme kardamon a ještě chvíli povaříme. Ozdobíme ořechy a ovocem.
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče.
V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou...