Kokos

Kokosový ořech je všestranou surovinou širokého použití. Vyrábí a získává se z něj kokosový olej, kokosové mléko, kokosová voda, používá se také usušená dužina, strouhaná nahrubo i rozemletá na jemnou mouku.

Kokos
Kokosový ořech roste na kokosových palmách, které se dnes pěstují hlavně v jihovýchodní Asii, střední a jižní Americe a Tichomoří. Daří se jim v tropických přímořských oblastech. První známé kokosové fosílie ale pocházejí z Indie...
rostlinná mléka
Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a především v posledních letech rychle stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o...
nepečené veganské cukroví
Loňský článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví s tipy na zdravé nepečené cukroví zabodoval a tak je tu po roce jeho následovník. I tentokrát jsme vytvořili výborné cukroví a hlavně krásnou...
Kokosová slanina
Toužíte po křupavé veganské "slanině", kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy. V misce...
Žampiónová krémová polévka
Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 – 15 minut...
Čočka s jasmínovou rýží
Osmažit na oleji větší cibuli pokrájenou na drobno, přidat po lžičce kurkumu a zázvor, lžíce červené kari pasty, sůl, 2 lžíce kokosu namočeného v trošce vody, špetku římského kmínu. Přidat cca 300 g rajčatového pyré povařit a...
Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.
Kokosovo koriandrové čatní
Vše rozmixujeme v mixéru do pomazánkové konzistence! Podávejte k indickým jídlům:)