Recepty z kysaného zelí
Kysání zelí jako způsob konzervace bylo známo dávno předtím, než se přišlo na jeho blahodárné účinky. Právě fermentace zvyšuje jeho chuťové vlastnosti. Nejzdravější je domácí a tepelně neupravené. S uzeným tempehem nebo tofu je nedostižné v kombinaci se šťouchanými brambory, noky, haluškami, chlupatými či bramborovými knedlíky. Je taky základem segedínského guláše, polévky zelňačky nebo zelných placek - zelňáků.
Málokterá zelenina má tolik druhů a tolik možností využití jako právě zelí. Skvěle chutná, dodává energii a nesporné jsou i jeho zdravotní účinky. Patřilo už do jídelníčku našich předků a popularitě se těší dodnes. Podívejme se,...
Přemýšleli jste někdy o tom, jak si doma vyrobit miso, tempeh nebo kimči? Jak si upect kváskový chleba, připravit fermentované kaše nebo placky? Pak sáhněte po knize Síla přírodní fermentace od Sandora Ellixe Katze. Lepšího,...
Do zelňačky (na Moravě zvané také kyselice) patří podle mnohých klobása. Zelňačka bez masa ale byla za chudých časů našich babiček a pradědů docela běžná. Výbornou chuť jí totiž dodají sušené houby, které ve velkém obsahují také...
Segedínský guláš bez masa? Máme pro vás hned tři varianty - se sójovým masem, dobáčky anebo uzenám tempehem a bramborovým knedlíkem. Rostlinnou smetanu jsem použil domácí rostlinnou, ale můžete využít kupovanou. A pokud si...
Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by...
V misce smíchejte cibuli nakrájenou nadrobno s jemně nakrájeným kysaným zelím, nastrouhanou mrkví a strouhanou dýní. Tento recept má ale mnohé variace z mnoha dalších druhů zeleniny. Na zahuštění přidejte mouku - v případě...
Klasická prasárnička ve veganské verzi:) Dáme si vařit brambory do osolené a okmínované vody. Tempeh nakrájíme na kostky a osmažíme. Jakmile dosmažíme tempeh, tak osmažíme hodně cibule. Kysané zelí propláchneme a pokrájíme. Když...
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme důkladně...