bulgur

Bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Používá se nejčastěji jako příloha, hodí do nejrůznější rizot, je možné jej využít do nádivek, vývarových polévek nebo ke zvýšení sytosti zeleninových salátů. Bulgur se nejčastěji získává z tvrdých odrůd pšenice, ve zdravých výživách je k sehnání také bulgur ze špaldy, ječmene nebo pohanky.

bulgur
I v české kuchyni se pomalu zabydlující bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Používá se nejčastěji jako příloha, hodí do nejrůznější rizot, je možné jej využít do nádivek, vývarových polévek nebo ke...
bulgur - tabouleh
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni stále po hříchu málo známé, i když nijak exotické surovině, která má výraznou obilnou...
Ve všední den v okolí práce v podstatě nemám kam zajít na dobrý zdravý a alespoň trochu živý oběd, natož si v době oběda něco připravit. A tak oběd většinou řeším veganskou mlsnou miskou, která má mnoho podob, ve kterých si najde...
Tabouleh z bulguru
Bulgur uvaříme ve vařící vodě do měkka (na 1 hrnek bulgur dáme 2 hrnky vody). Jakmile má správnou konzistenci, stáhneme je z ohně a propláchneme studenou vodou. Rajčata, okurky, olivy pokrájíme na malinké kousky, mátu nasekáme a...
Středomořský bulgur s brokolicí a květákem
V poslední době jsem si oblíbila bulgur - je rychle připravený a trávím ho dobře, i když obsahuje lepek. Pro tento tecept jsem ho vařila cca 15 minut ve dvojnásobném množství vody a větší špetkou soli. Na pánvi jsem mezitím...
Dušený bulgur se zelím
Na oleji v hluboké pánvi orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme nahrubo pokrájené nebo nastrouhané zelí a necháme zhruba 15 minut vydusit. Zasypeme bulgurem a zalejeme dvojnásobným množstvím vody...
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na...
Bulgur s mungem a olivami
Bulgur s mungo dáme do hrnce a zalijeme dvojnásobnou dávkou vody - tedy 6 hrníčky vody. Směs se vaří poměrně rychle, počítejte tak 15 - 20 minut dle množství. Hlídejte vyvařenou vodu a občas ochutnejte, zda je bulgur a mungo...
Zeleninové bulgurito s robi
Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím na...