Dýně jsou královnami podzimních výzdob i kuchyní
Když se řekne dýně, většina lidí si v dnešní době představí oranžovou, oblíbenou Hokkaido, která se těší oblibě ale až poslední roky. Dříve u nás nebyla běžná. Je trochu škoda, že tato výtečná … více
Běžně dostupná dýňova semínka smaragdově zelené barvy pochází ze speciálního druhu nahosemenné dýně, takže je není nutné pracně loupat. Do kaší a müsli je můžete přidat zlehka opražené na sucho na pánvi, výživnější jsou ale pochopitelně syrové, namočené přes noc ve vodě. Rozmixovaná jsou výborná s lahůdkovým droždím na posypkový “sezamezán”.
Když se řekne dýně, většina lidí si v dnešní době představí oranžovou, oblíbenou Hokkaido, která se těší oblibě ale až poslední roky. Dříve u nás nebyla běžná. Je trochu škoda, že tato výtečná … více
Možná už jste slyšeli o doslova zázračných účincích rostlinných olejů lisovaných za studena. Na rozdíl od těch běžný rafinovaných si zachovávají velké množství cenných látek. Kromě nasycených a nenasycených mastných kyselin obsahují široké spektrum vitaminů a minerálů. Víte ale, že je jich nespočetně velké množství druhů a každý nám prospívá jinak?
Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, díky minerálům a vitaminům také zvyšuje výživnou hodnotu jídla a naopak nevyvovává pocit žízně.
Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu – musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život – třeba i … více
Postup je velmi jednoduchý. Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, agávový sirup a vodu. Opět promíchejte a směs nechte přibližně 2 hodiny v lednici, aby se chutě propojily a … více
Dýňová semínka jsou semeny tykve obecné. Z ní se později vyšlechtilo velké množství druhů. Běžně prodávaná dýňova semínka smaragdově zelené barvy pochází z dýně olejné, speciálního druhu nahosemenné dýně, která nemá slupku. … více
Tento recept pochází z mé oblíbené kuchařské knihy Susan Marque, zaměřené na vyčištění kvasinek v těle. Pesto, které je výborné třeba na těstovinách, zvládnete za několik minut – stačí mít mixér. Vzala … více
Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená na menší kostky a čerstvě namletý mák. Osladíme jej přes noc namočenými rozinkami (popř. datlemi, křížalami, pokrájenými na … více
Jaro už konečně otevřelo vrátka a vstoupilo do našich životů. Do našich oken i zahrad se vkradly sluneční paprsky, stromy i keře se osypaly pupeny a jarní atmosféru doprovází i všudypřítomný zpěv ptáků…Tak proč nedostat trochu toho jara i na svůj talíř? Ve svém externím vegoplazím vstupu vám Chudý Vegosaurus tentokrát přinese několik tipů na ultrajarní snídaně, svačinky, obídky i obídečky, večeře první i druhé…a něco sladkého a fialového nakonec 🙂
Pořiďte si dýňová semínka. Do kaší, salátů nebo na sezamezán.