Recepty z máku

Semena máku setého obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů, téměř polovinu složení pak zabírá tuk. Mák je výjimečný především svým vysokým obsahem vápníku, který je však pro lidské tělo špatně využitelný.

Mák patří mezi klasické potraviny české kuchyně, ať už jsou to škubánky či nudle s mákem nebo makovec. Mezi příznivci rostlinné stravy se často používá na makové mléko a také pro výrobu různých raw kuliček.

Kupte si poctivý mák v eshopu Grizly.cz.

mák

Mák

28. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Mák patří do rodu rostlin z čeledi makovitých. Pod ní spadá zhruba 50 druhů a vyskytují se v Evropě, Africe, Asii i v USA. Na semena se využívá kulturní odrůda mák setý. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů. Téměř polovinu složení pak zabírá tuk (z toho na nasycené mastné kyseliny připadá 4,5 %, z nenasycených převládají omega-6 mastné kyseliny.

Makové kuličky

Makové kuličky

30. 07. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Dezerty & cukroví

Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.

Maková snídaně pro silné kosti

Maková snídaně pro silné kosti

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená na menší kostky a čerstvě namletý mák. Osladíme jej přes noc namočenými rozinkami (popř. datlemi, křížalami, pokrájenými na … více

Makovo-sezamové kostičky

Makovo-sezamové kostičky

25. 12. 2012   napsal/a: ilovetofu | druh jídla: Dezerty & cukroví

Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v loupaném … více

Makové mléko

Makové mléko

25. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud “jdeme okolo” zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?