Recepty z máku

Semena máku setého obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů, téměř polovinu složení pak zabírá tuk. Mák je výjimečný především svým vysokým obsahem vápníku, který je však pro lidské tělo špatně využitelný.

Mák patří mezi klasické potraviny české kuchyně, ať už jsou to škubánky či nudle s mákem nebo makovec. Mezi příznivci rostlinné stravy se často používá na makové mléko a také pro výrobu různých raw kuliček.

Kupte si pravý český mák v eshopu Svět plodů.

mák
Mák patří do rodu rostlin z čeledi makovitých. Pod ní spadá zhruba 50 druhů a vyskytují se v Evropě, Africe, Asii i v USA. Na semena se využívá kulturní odrůda mák setý. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů....
rostlinná mléka
Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a především v posledních letech rychle stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o...
Vápník z rostlinných zdrojů
Vápník je z minerálů v našem těle zastoupený vůbec nejvíce - tvoří naše kosti a zuby a má také lví podíl na udržování mírné zásaditosti lidské krve (pohybuje se v rozmezí od 7,36 do 7,44pH). Proto ho tělo potřebuje příjmout ze...
Makové kuličky
Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.
Makový koláč se švestkami
Poupravený recept z onegreenplanet.org. Velmi chutný a v gluten free verzi:) Nejdříve smícháme olej a cukr a chvíli společně mixujeme, aby se propojili. V druhé míse smícháme mouku, škrob, jedlou sodu a sůl. K mléku přidáme šťávu...
Makový koláč s rebarborou
Smícháme suché ingredience v jedné míse a v druhé tekuté s nastrouhaným jablkem. Vymažeme a vysypeme formu. Smícháme obsah obou mís. Přidáme ostrouhanou kůru z citronu. Pečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Pokud chcete přidat...
Maková snídaně pro silné kosti
Mák je nejlepším zdrojem vápníku z rostlinných zdrojů, je tak víc než vhodné jej zařazovat nejen do veganského jídelníčku. Následující jednoduchý recept se dá připravit v mnoha obměnách. Základní ingrediencí jsou jablka pokrájená...
Makovo-sezamové kostičky
Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v...
Makové mléko
Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud "jdeme okolo" zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Poté vodu slejeme (obsahuje tzv....