Recepty z chia semínek
Chia semínko v rostlinné říši dominuje obsahem esenciálních omega3 mastných kyselin. Zalité vodou tvoří lepivý gel, čehož se s oblibou využívá na výrobu domácích krekrů nebo jako skvělé pojivo ve slaných receptech místo vaječného bílku. Jako dezert je populární chia puding.
Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské, jejichž původní domovinou je Latinská a Střední Amerika. Patřila mezi nejdůležitější plodiny Aztéků. V současnosti je zná doslova celý svět. Zpopularizovat je pomohl mimo jiné autor...
Aktualizováno červenec 2019. Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu - musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život. Jejich předností je vysoký...
Zatímco v souvislosti s veganskou stravou příjdou na přetřes bílkoviny, na tuky se často nezapomíná. Přitom ale mastné kyseliny, jimž jsou tuky tvořeny, patří také mezi esenciální živiny. Tedy látky nezbytné pro lidské zdraví,...
Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především chia puding.
Postupy...
Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 - 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Není to dost...
Chia semínka namočíme do osolené vody v poměru 1:3 (např. na 2 lžíce semínek 6 lžic vody). Necháme 5 hodin bobtnat v ledničce. Když semínka nabobtnají a vytvoří s vodou rosolovitou hmotu, která připomíná kaviár, smícháme je s...