Přílohy - tortilly, placky, hranolky i krekry

Pátráte, jak připravit indické placky nebo domácí tortilly? Jak upéct skvělé gratinované nebo (kyselé) rozmarýnové brambory na řecký způsob. Jak připravit batátové nebo polentové hranolky? Nebo nepečené lněné krekry jako alternativu k pečivu? Pak jste na správné adrese.

Indické placky čapátí
Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel přímo určenou atta...
Gratinované brambory
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2 milimetry). Vložíme je do pečící misky, štědře osolíme a opepříme, důkladně vše promícháme, posypeme rozmarýnem a zalejeme rostlinnou smetanou. Misku přiklopíme víkem nebo...
Polentové hranolky
Křupavé i bez přemíry oleje. Takové jsou hranolky z polenty. Jejich příprava je trochu pracnější, než u bramborových hranolků, ale věřte mi, stojí to za to. Stačí uvařit 1,5 hrnku polentové (kukuřičné) mouky ve dvojnásobném...
Lněné sušenky
Vezměte lněné semínko a zalijte jej zhruba stejným množstvím vody (vhodné je přidávat vodu raději po menších dávkách). Nechejte nabobtnat, dokud se část vody nevstřebá a z druhé části se vytvoří lepivý gel. Tuhle směs dochuťte...
Rozmarýnové brambory
Rozmarýnové brambory jsou lahůdka, kterou lze využít jako chutnou přílohu i povýšit na hlavní jídlo. Oloupané menší brambory nakrájíme podélně na čtvrtky a naklademe na olejem vymazaný plech. Pořádně osolíme, posypeme rozmarýnem...
Domácí tortilla
Kupované tortilly jsou samé éčko a ne vždy vegan košér, tak proč si doma nevyrobit čerstvé za pár korun. Do větší misky nasypeme mouku, osolíme. Přidáme olej a přijeleme vodu. Vypracováváme těsto tak dlouho, aby přestalo lepit....