Veganské špagety
Špagety bez masa a bez (mléčného) sýra? Nejen vegetariánské špagety, ale i ty veganské je možné udělat v mnoha variantách. Boloňskou omáčku můžete udělat ze sojového granulátu nebo vlašských ořechů, krémové omáčky vylepší rostlinná smetana. A co teprve různá bylinková pesta? Klíčovou ingrediencí je, kromě čerstvých i sušených rajčat, lahůdkové droždí. Využít ho můžete třeba na domácí "sezamezán".
Znáte vegana Lea Babautu? Autor velice populárního blogu Zen Habits a knih jako The Power of Less nebo Zen To Done patří mezi neúnavné propagátory životního minimalismu, tedy stylu postaveného na jednoduchosti, střídmosti a žití...
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura.
Mezitím pokrájíme uzené tofu (musí být pevné, ideálně značka Sunfood) na drobné kostičky. Orestujeme je na 3 lžících olivového oleje...
Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s...
Nejdříve si uděláme pesto, kterého klidně namixujte víc. Je vynikající a v ledničce vydrží poměrně dlouho. Ingredience můžete obměňovat. Základem pesta mojí mámy jsou sušená rajčata, olivový olej, vlašské ořechy, česnek a sůl. To...
Špagety (nepoužívám téměř jiné, než celozrnné Alnatura z DM) uvaříme v osolené vodě na zkus. Listy medvědího česneku opláchneme vodou a osušíme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme s dvěma lžícemi olivového oleje a špetkou...
Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody, aby byly trochu tužší na zkus. Zhruba 50g sojového granulátu vaříme cca 10 minut ve výraznějším vývaru (sojová omáčka nebo zeleninový bujón), poté zcedíme a...
Ve větším hrnci uvaříme špagety "al dente" (moje oblíbené jsou celozrné špagety Alnatura). V pánvi na oleji osmahněte na drobnější kostky pokrájený tempeh. Přidejte špagety, promíchejte a stáhněte z ohně. Přidejte na drobné...
Ve větším hrnci uvaříme špagety, aby byly trochu tužší na zkus. V pánvi na olivovém oleji osmahněte na drobné kostičky pokrájené tofu. Jakmile dostane kůrčičku, přidejte na malé kostičky nasekaný česnek. Přidejte špagety i s...
Ve větším hrnci uvaříme špagety, aby byly al dente (tedy trošičku tužší na zkousnutí), na pánvi mezitím zlehka na oleji (úplně nešetřete) osmažte na tenké plátky pokrájený nebo malé kostičky nasekaný česnek a přidejte nadrobno...