Recepty z lískových ořechů

Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém (například Carobella, což je zdravější a veganská alternativa populární Nutelly). Z lískových oříšků se také vyrábí výborné rostlinné mléko a lisuje se z nich také olej.

Lískové ořechy
Lískové ořechy obsahují až 62% tuků (velká část připadá na mono nenasycené mastné kyseliny), 13% bílkovin a zhruba stejné množství sacharidů. Z vitaminů dominuje B3, B6, kyselina listová a hlavně vitamín E, kterého obsahuje až 23...
Vápník z rostlinných zdrojů
Vápník je minerál v lidském těle zastoupený vůbec nejvíce. Jeho většinu najdeteme v kostech a zubech, ale také slouží řadě tělesných funkcí, například na udržování mírné zásaditosti lidské krve (která se pohybuje v rozmezí od 7,...
Ořechy a semínka
Aktualizováno červenec 2019. Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu - musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život. Jejich předností je vysoký...
nepečené veganské cukroví
Loňský článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví s tipy na zdravé nepečené cukroví zabodoval a tak je tu po roce jeho následovník. I tentokrát jsme vytvořili výborné cukroví a hlavně krásnou...
Domácí granola
Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a sirup a vše řádně promíchejte. Směs rozmístěte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut. V polovině pečení promíchejte. Po...
Domácí karobela
Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách - buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy namočit přes noc, budou...
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá "povidla". Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve větší...