Recepty z krup
Kuba, šoulet, pučálka. Ječné kroupy patřily za pilíř kuchyně našich předků a díky faktu, že jim zůstává část obalové slupky, jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály. Kroupy se hodí se na hrstkovou polévku, do rizot a jako příloha, do zapékaných jídel nebo pro přípravu pomazánek.
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí.
Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější...
Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen několik minut. Celý zelený hrách přebereme...
Mungo fazolky namočíme alespoň na 2 hodiny, ale klidně přes noc do studené vody. Vodu pak vylejeme, doplníme čerstvou a uvaříme do měkka, což trvá necelou půlhodinku. Nebojte se je osolit hned na začátku. Kroupy propláchneme a...
Balíček krup propláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, kdy jsou kroupy tak akorát. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme...
Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.
Špaldové kroupy zalijeme dvojnásobným množstvím vody a se špetkou soli uvaříme do poloměkka (cca 30 minut). Na oleji necháme zesklovatět nadrobnou nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájený tempeh a cuketu a krátce orestujeme...