Recepty na hummus

Hummus je tradiční pomazánka, oblíbená především v oblastech okolo Středozemního moře. Nejznámější verze hummusu se vyrábí z cizrny, olivového oleje a tahini pasty, dochucené solí, česnekem, římským kmínem a citrónovou šťávou. Tradiční recept ovšem vybízí k mnoha variantám - zkuste místo cizrny částečně nebo zcela přidat upečenou škrobnatou zeleninu.

Tahini pasta
Co je tahini (nebo také tahina)? Je to pasta z rozmixovaných sezamových semínek, používaná především v kuchyních Blízkého i Středního Východu. V tuzemsku je známá především díky cizrnové pomazánce hummus. Tato blízká příbuzná...
Dýňový hummus
Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a...
Hummus z červené řepy
Červené řepy oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Zabalíme a pečeme v zapékací misce nebo remosce 30 - 40 minut (při 180 stupních...
Baba ganoush
Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota... a stále vám zůstávají další fialové plody na použití... A znáte Baba Ganoush? Na tuhle orientální pomazánku...
Guacammus
Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek - hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí vložte do mixéru,...
Hummus
Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně...