Arašídy

Arašídy jsou považovány za ořechy, ve skutečnosti jde o luštěninu. Obsahují okolo 25% bílkovin. Orestované celé buráky se pak hodí do kaši a müsli. V čínské kuchyni se používají do populárního kung-paa, v thajské pak částečně nasekané s tamarindovou omáčkou do nudlí pad thai. Všestranné je také arašídové máslo, vhodné do sladké i slané kuchyně.

Arašídy se doma nikdy neztratí. Do kaší, müsli, asijských woků nebo na výrobu domácího burákového másla.

Arašídy či také burské oříšky
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Nejblíže...
Ořechy a semínka
Aktualizováno červenec 2019. Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu - musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život. Jejich předností je vysoký...
Lilek v curry omáčce
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte lehce...
Pad Thai vegan
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se používá rybí omáčka s tamarindovou...
Arašídová rýže s grilovanou zeleninou a tempehovou slaninkou
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži. Zeleninu grilujeme s kapkou...