Arašídy

Arašídy jsou považovány za ořechy, ve skutečnosti jde o luštěninu. Obsahují okolo 25% bílkovin. Orestované celé buráky se pak hodí do kaši a müsli. V čínské kuchyni se používají do populárního kung-paa, v thajské pak částečně nasekané s tamarindovou omáčkou do nudlí pad thai. Všestranné je také arašídové máslo, vhodné do sladké i slané kuchyně.

Arašídy či také burské oříšky
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky nebo lidově buráky) jsou plodem podzemnice olejné a jak už název napovídá, rostou pod zemí. Všeobecně jsou považovány za ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Nejblíže...
Ořechy a semínka
Aktualizováno červenec 2019. Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu - musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život. Jejich předností je vysoký...
Lilek v curry omáčce
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte lehce...
Pad Thai vegan
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se používá rybí omáčka s tamarindovou...
Arašídová rýže s grilovanou zeleninou a tempehovou slaninkou
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži. Zeleninu grilujeme s kapkou...