Zelí

Díky postupnému šlechtění si dnes můžeme vybrat z mnoha odrůd bílého nebo červeného zelí. Patří mezi tradiční surovinu mnoha evropských kuchyní (německé, polské, ruské, ale třeba i české). Zelí se v kuchyni uplatní na mnoho způsobů v salátech, polévkách, přílohách, plněné nebo třeba v zelňácích - zelných plackách. Kysání zelí jako způsob konzervace bylo známo dávno předtím, než se přišlo na jeho blahodárné účinky.

Zelo-bramborové sabdží
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o...
Dušený bulgur se zelím
Na oleji v hluboké pánvi orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme nahrubo pokrájené nebo nastrouhané zelí a necháme zhruba 15 minut vydusit. Zasypeme bulgurem a zalejeme dvojnásobným množstvím vody...
Gnocchi se zelím a tempehem
Zpěníme na pánvi cibulku a přidáme na kostky pokrájený tempeh. Do osolené vody přidáme gnocchi a krátce povaříme podle návodu. Kysané zelí propláchneme a nakrájíme. Vše smícháme! Chutná zimní rychlovka:)
Veganský segedinský guláš
Na oleji osmažíme dozlatohněda cibuli, přidáme 2 polévkové lžičky sladké a jednu pálivé papriky, promícháme, lehce zaprášíme hladkou moukou, opět promícháme, podlijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, nové koření a ochutíme...