Amarant

Amarant neboli laskavec vyniká absencí lepku, množstvím kvalitních bílkovin, minerálů a vitaminů. Uvařený je spíše lepivější a spíše než příloha se tak hodí především do kaší, jako zavářka do polévek nebo jako pojivo do rostlinných burgerů.

Amarant
Co je to Amarant? Tahle kulturní rostlina, známá také pod botanickým názvem laskavec, je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patřila mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků už před tisícovkami let. Najít jej...
quinoa a amarant
Patří k nejstarším rostlinám pěstovaným pro potravinářské využití, někdy se jim přezdívá obiloviny Inků. Řeč je o amarantu a quinoe, dvěma rostlinám, které podobně jako pohanka patří mezi pseudocereálie a neobsahují lepek. Obě...
Amarantová kaše s goji a chia semínky
Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 - 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Není to dost...
Cuketové placky
Jak na cukeťáky? Na hrubém struhadle jsem postrouhala dvě menší cukety, osolila je půl lžičkou soli, přidala koření (1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky mletého kmínu a jeden strouhaný česnek) a přidala bramborový škrob na...