Kurzy veganského vaření

Zajímá vás veganská strava? Hledáte kurz zdravé výživy a chtěli byste si zpestřit jídelníček a poznat nové suroviny a postupy? Pak jste na správné adrese. Už devět let se jako lektor dělím prostřednictvím kurzů vaření o své dlouholeté zkušenosti s rostlinnou stravou. Mé kurzy vaření však nejsou určené jen veganům a vegankám. Spoustu užitečných postupů a inspirace si z nich mohou odnést vegetariáni nebo zájemci o zdravé stravování, pro které jsou mnohé používané suroviny i dochucovadla mnohdy neznámé a překvapující.

Kurzy se konají v městečku Řevnice, asi 20 km jihozápadně od Prahy. To je díky blízkým dálnicím dobře dostupné kromě Prahy také z okolí Plzně či Českých Budějovic. Leží také na železniční trati Praha - Beroun, vlaky tu jezdí každých 30 minut. S přestupem v Praze jste tu za 2 hodiny z Pardubic nebo Ústí nad Labem.

Jak si vybrat správný kurz vaření?

Veganské vaření - luštěniny, seitan či tempeh a spol. doporučuju těm, kteří se o veganství zajímají z etických důvodů, a chtějí se naučit používat suroviny jako tofu, tempeh, seitan, umět dochucovat a zjistit různé fígle. Pokud vás alternativy masa příliš neberou, zajímají vás více zdravotní benefity rostlinné stravy, pak bude vhodnější si vybrat kurz Luštiněny v receptech světových kuchyní. V obou těchto kurzech také mezi vařením rozebírám některá výživová doporučení.

Nevyhovují vám termíny otevřených kurzů? Jste schopni dát dohromady malou skupinku? Překvapit blízkého netradičním dárkem? Chtěli byste workshop zdravého vaření ve vaší firmě? Přečtete si podmínky Kurzů rostlinného vaření šitých na míru a neváhejte se ozvat.

Veganství pro zelenáče (živý online kurz)

Termíny: 8.10.2021 (7 míst) od 17:30 do 21:00, online Zoom

Společně si v něm projdeme základní pilíře rostlinného stravování. Výživovou teorii o bílkovinách, sacharidech, tucích, vitaminech a minerálech si proložíme tipy a postupy, jak se stravovat pestře, chutně a kvalitně, kde co nakoupit... Řeč bude mimo jiné o luštěninách, obilovinách, oříšcích a semínkách, rostlinných mlécích, alternativách masa (tofu, tempeh, seitan...) i méně známých surovinách. Povíme si o dochucování, klíčení nebo základech fermentace.

Další podrobnosti »

Luštěniny v receptech světových kuchyní

Termíny: 10.10.2021 (1 místo) a 13.11.2021 (5 míst) od 10:00 do 15:30, Řevnice u Prahy

Luštěniny jsou nekorunovanými královnami rostlinné stravy. Obsahují 20 - 30 % bílkovin a dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Průměrný Čech k vlastní škodě jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok. Přijďte na kurz a pojďme společně tuto statistiku zvrátit. Připravíme si a ochutnáme pomazánky, polévky i typově několik odlišných hlavních jídel různých světových kuchyní (mexická, indická, tradiční česká...) z hrachu, cizrny, sóji a různých druhů čočky a fazolí. Dozvíte se, jak luštěniny správně upravovat (namáčení, správné vaření), které z nich můžeme klíčit a jak.

Další podrobnosti »

Veganské vaření - tofu, tempeh, seitan a spol.

Termíny: 14.11.2021 (6 míst) od 10:00 do 15:30, Řevnice u Prahy

Na kurzu si připravíme a ochutnáme typově několik odlišných jídel různých světových kuchyní z řady rostlinných bílkovin, jako tofu, tempeh nebo seitan, ale také surovin jako je červená čočka, cizrna nebo houby shitake. Ochutnáme také rychlé pomazánky z mixéru. Ukážeme si, jak jídla dochucovat, jak na základy klíčení nebo fermentace. Během 5 hodin stihneme uvařit 7 - 8 odlišných jídel, ale zbude čas vydechnout i sdílet své kuchařské úspěchy i nesnáze.

Další podrobnosti »

Veganské kurzy dárkový poukaz

Kurz Veganské vaření - seitan, robi nebo tempeh nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní můžete věnovat ve formě poukazu jako narozeninový dárek. Dárkový certifikát narozdíl od běžných přihlášek není vázaný na konkrétní termín. Obdarovaná osoba tak má možnost si vybrat vhodný termín kurzu podle svých časových možností.

Termíny vypisuju průběžně podle zaplnění aktuálních kurzů, minimálně 2x měsíčně. Pro všechny platí, že se konají o víkendových dnech (sobota či neděle) v Řevnicích u Prahy, obvykle v čase od 10:00 do 15:30.

Další podrobnosti »

Kurzy rostlinného vaření na míru

Nevyhovují vám termíny otevřených kurzů? Jste schopni dát dohromady malou skupinku? Překvapit blízkého netradičním dárkem? Chtěli byste workshop zdravého vaření ve vaší firmě? Po domluvě připravím kurz šitý na míru pro vaše potřeby. Výzvy vítám.

Výběr receptů vychází z osvědčených jídel na mých veřejných kurzech a zaměřením na rychlé každodenní vaření z rostlinných surovin. Snažím se představit především alternativy živočišných produktů, jako je tofu, tempeh nebo seitan. Dramaturgii ale rád upravím podle vašich přání, např. připravit kurz z luštěnin nebo v bezlepkové verzi.

Další podrobnosti »

Pavel Ovesný

Jmenuju se Pavel Ovesný a jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a tvůrcem webu Vegmania.cz, který právě čtete. Absolvoval jsem výživový kurz, přečetl jsem o výživě a veganství desítky knih, stovky článků a videí. Lektorování se věnuju devět let a mými kurzy prošlo už více než 2000 účastníků. Moc mě baví předávat dál své zkušenosti a potkávat nové inspirativní tváře.

Jak mě vidí absolventi mých kurzů? "Pavel je člověk na svém místě, který zaujme svým výkladem, umí vse vysvětlit tak, ze i úplný neznalec pochopí."   * "Pavel dokáže zaujmout projevem i obsahem kurzu. Styl, jakým kurzy vede, je velmi otevřený, uvolněný a zábavný."   * "O veg. jídle umí Pavel nadšeně (a poučeně) bájit hodiny tak, že by odzbrojil i zarytého masožrouta :)."