Kurzy veganského vaření

Zajímá vás rostlinná strava? Chtěli byste si zpestřit jídelníček a poznat nové suroviny a postupy? Pak jste na správné adrese. Už sedm let se jako lektor dělím o své dvanáctileté zkušenosti s vegetariánskou, veganskou i živou stravou. Vybrat si můžete z následujících kurzů:

Veganské vaření - luštěniny, seitan či tempeh v receptech světové kuchyně

Termíny: 27.10. v Olomouci, 10.11. a 7.12. v Řevnicích u Prahy, od 10:00 do 15:00

Na kurzu si připravíme a ochutnáme typově několik odlišných jídel různých světových kuchyní z řady rostlinných bílkovin, jako tofu, tempeh nebo seitan, ale také surovin jako je červená čočka, cizrna nebo houby shitake. Mimoto si předvedeme také pár rychlovek jen s mixérem - například pomazánky. Taky provětráme spíže a kredenc a ukážeme si méně časté ingredience. Během 5 hodin stihneme uvařit 7 - 8 odlišných jídel, ale zbude čas vydechnout i sdílet své kuchařské úspěchy i nesnáze.

Další podrobnosti »

Kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů, semínek a obilovin

Termín: 9.11. v Řevnicích u Prahy, od 10:00 do 15:00

Na kurzu si ukážeme různé přístupy k rostlinným alternativám mléčných výrobků. Připravíme si různé druhy mazacích, sypkých i pevných "sýrů" z oříšků a semínek, které se mohou pochlubit i výbornými nutričními vlastnostmi. Srovnáme je s některými z kupovaných veganských "sýrů", dostupných na českém trhu. Ochutnáme několik druhů rostlinných mlék (včetně smetany) a prozradím vám pokročilejší tipy na jejich přípravu. Vyzkoušíme si několik postupů výroby domácích rostlinných jogurtů v podmínkách běžné kuchyně. Uvaříme si také krémovou polévku a sýrovou omáčku na těstoviny.

Další podrobnosti »

Veganské bezlepkové vaření

Termín: 8.12. v Řevnicích u Prahy, od 10:00 do 15:00

Na kurzu si připravíme a ochutnáme typově několik odlišných jídel různých světových kuchyní z řady rostlinných bílkovin, jako tofu, tempeh, ale také surovin jako je červená čočka, pohanka nebo houby shitake. Protože tento kurz je bezlepkovou variantou kurzu Veganské vaření (obsahově se ze 2/3 překrývají), obejdeme se v tomto případě bez seitanu, o to víc se zaměříme na luštěniny a bezlepkové obiloviny. Ochutnáme trvanlivé lněné placky, které využijete místo běžného pěčiva. Taky provětráme spíže a kredenc a ukážeme si méně časté ingredience.

Další podrobnosti »

Dárkový poukaz

Kurz Veganské vaření - seitan, robi nebo tempeh, Veganské bezlepkové vaření nebo Kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů, semínek a obilovin můžete věnovat ve formě poukazu jako dárek. Dárkový certifikát narozdíl od běžných přihlášek není vázaný na konkrétní termín. Obdarovaná osoba tak má možnost si vybrat vhodný termín kurzu podle svých časových možností.

Termíny vypisuju průběžně podle zaplnění aktuálních kurzů, Veganské vaření minimálně jednou měsíčně, u dalších druhů záleží především na zájmu. Pro všechny platí, že se konají o víkendových dnech (sobota či neděle) v Řevnicích u Prahy, obvykle v čase od 10:00 do 15:00.

Další podrobnosti »

Kurzy rostlinného vaření na míru

Nevyhovují vám termíny otevřených kurzů? Jste schopni dát dohromady malou skupinku? Překvapit blízkého netradičním dárkem? Chtěli byste workshop zdravého vaření ve vaší firmě? Po domluvě připravím kurz šitý na míru pro vaše potřeby. Výzvy vítám.

Výběr receptů vychází z osvědčených jídel na mých veřejných kurzech a zaměřením na rychlé každodenní vaření z rostlinných surovin. Snažím se představit především alternativy živočišných produktů, jako je tofu, tempeh nebo seitan. Dramaturgii ale rád upravím podle vašich přání, např. připravit kurz z luštěnin nebo v bezlepkové verzi.

Další podrobnosti »

Pavel Ovesný

Jmenuju se Pavel Ovesný a jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a zakladatelem portálu Vegmania.cz, který právě čtete. Absolvoval jsem výživový kurz, přečetl jsem o výživě, vegetariánství a veganství desítky knih, stovky článků a videí. Lektorování se věnuju řadu let a mými kurzy prošlo už více než 1500 účastníků. Moc mě baví předávat dál své zkušenosti a potkávat nové inspirativní tváře.

Jak mě vidí absolventi mých kurzů? "Pavel je člověk na svém místě, který zaujme svým výkladem, umí vse vysvětlit tak, ze i úplný neznalec pochopí."   * "Pavel dokáže zaujmout projevem i obsahem kurzu. Styl, jakým kurzy vede, je velmi otevřený, uvolněný a zábavný."   * "O veg. jídle umí Pavel nadšeně (a poučeně) bájit hodiny tak, že by odzbrojil i zarytého masožrouta :)."