Tofufleky s kysaným zelím
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme … více
Hledáte zdravé recepty? Pak jste na správné adrese. Vyberte si z více než tří stovek čistě rostlinných jídel z obilovin, těstovin, luštěnin, ořechů a semen, jedlých hub nebo různých druhů zeleniny. Až už jsou to pomazánky, saláty, polévky, guláše nebo omáčky mnoha světových kuchyní.
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme … více
Brambory na knedlík dáme vařit ve slupce. Oloupeme je, nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí a trochou vody a soli a zpracujeme na těsto. Z těsta vytvoříme válečky a vložíme do vroucí … více
Využijeme robi nudličky, pokud máme plátky, pokrájíme je na menší kostky a necháme namarinovat (třeba v sójové omáčce). Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody, krátce povaříme a necháme pomalu pod pokličkou dojít. Mezitím … více
Těstoviny (penne, kolínka, vrtule) uvaříme v osolené vodě. Zcedíme je a přidáme na pánev, kde jsme předtím orestovali robi (je vhodné ho pokrájet na kostky a chvíli namarinovat v sójové omáčce), cuketu … více
Na pánvi zlehka orestujeme na kostky nakrájený tempeh (lépe použít smažený nebo uzený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnkem kuskusu (vhodnější je celozrnný) a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Promícháme a zhruba během … více
Paličky česneku zlehka očistíme a opláchneme. Odřízneme horní část (zhruba čtvrtinu odshora), vložíme na alobal do pekáčku. Zakapeme olivovým olejem, lehce posolíme a opepříme. Zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, kde … více
Cibuli nakrájíme na kolečka, žampióny na plátky, papriku a tempeh na větší kostky a ve střídavém pořadí je napíchneme na špejle. Na malý plech nebo pekáček položíme pečící papír a naklademe špízy. … více
Ve větším hrnci uvaříme špagety, aby byly trochu tužší na zkus. V pánvi na olivovém oleji osmahněte na drobné kostičky pokrájené tofu. Jakmile dostane kůrčičku, přidejte na malé kostičky nasekaný česnek. Přidejte … více
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a nakonec … více
Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně … více
Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem … více
Rozmarýnové brambory jsou lahůdka, kterou lze využít jako chutnou přílohu i povýšit na hlavní jídlo. Oloupané menší brambory nakrájíme podélně na čtvrtky a naklademe na olejem vymazaný plech. Pořádně osolíme, posypeme rozmarýnem … více
Na pánvi na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rostlinné “maso”, koření a krátce orestujeme. Přidáme fazole (z plechovky nebo předem uvařené), kukuřici (mraženou nebo sterilovanou) a nakonec protlak. Tortilly nahřejeme, aby byly … více
Najemno nastrouháme brambory (1 brambora vyjde na 1 menší bramboráček), česnek, zahustíme bramborovým škrobem a ochutíme solí, majoránkou, mletým kmínem nebo muškátovým oříškem. Na pánvičce rozehřejeme kvalitní olej na smažení a bramboráčky … více
Cizrnu přes noc namočíme do vody. Tu potom slijeme, vyměníme za čerstvou a vaříme do poloměkka (cca 45 minut). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme na drobnější kostky pokrájeme brambory … více
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme … více
Sytou, hustou i když ne zrovna čistokrevnou česnečku uvaříme takto: brambory oškrábeme a pokrájíme na malé kostky a necháme vařit s kmínem a novým kořením v litru vody. Jakmile začnou brambory měkknout, … více
Kupované tortilly jsou samé éčko a ne vždy vegan košér, tak proč si doma nevyrobit čerstvé za pár korun? Ingredience máte určitě doma. Do větší misky nasypeme mouku, osolíme. Přidáme olej a … více
Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk. Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do … více
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale … více