Zeleninový bujón

zeleninovy-bujon.jpg

Poctivý zeleninový vývar sice nenahradí, ale vedle soli a sojových omáček Shoyu a Tamari patří kvalitní zeleninový bujón mezi základní dochucovadla veganské kuchyně. Kvalitním myslím především bez glutamátu a jiných zvýrazňovačů chuti. Jeho základem je sůl, koření, sušená zelenina a bylinky v různých váhových poměrech. V kuchyni používám pouze práškový – narozdíl od kostkového neobsahuje přidaný (většinou ztužený) tuk, dá se prakticky dávkovat podle potřeby a dochutit se jím dají i jiná, než tekutá jídla.

Právě proto zeleninový bujón nepoužívám pouze do polévek a omáček, ale také – podle pravidla “méně soli, více chuti” při vaření rýže, bulguru, quinoi a dalších obilovin. Vylepšit se s ním dají také pomazánky, špetku občas zamíchám pro zpestření i do čerstvě uvařených těstovin nebo zapékaných jídel. Mým nejoblíbenějším sypkým zeleninovým bujónem na českém trhu je Würzl od německé značky Eden – je v bio kvalitě ve dvou druzích – s lahůdkovým droždím či bez něj. K sehnání je i v klasických kostkách.

Domácí zeleninový vývar není vždy po ruce. Práškový zeleninový bujón dá se prakticky dávkovat podle potřeby a využijete ho i při vaření rýže nebo bulguru. Kupte si zeleninový bujón v eshopu Country Life.
Tagy: Zeleninový bujón   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Rejuvelac

Rejuvelac
Pavel Ovesný   31. 03. 2019   Potraviny
Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná, ale může být vhodným startérem pro výrobu fermentovaného ořechového sýru nebo obilné kaše. Jak rejuvelac připravit?