Vitariánství

Vitariánství

Vitariánství (známé také jako syrová nebo živá strava, či pod anglickým termínem raw food) je stravovací/životní styl, jenž se zaměřuje na nezpracovanou rostlinnou stravu, případně tu, která neprošla teplotou vyšší než 42°C (některé zdroje uvádí 45°C). Vitariánský jídelníček je postavený především na ovoci, zelenině a dále ořeších a semenech.

Jakkoliv se může pro laika zdát spektrum potravin omezené, i živá strava může být mimořádně pestrá a své vitariánské varianty má celá řada klasických konvečních jídel - od alternativ italských těstovin, přes pomazánky, "sýry", majonézy po lahodné dezerty. Umožňuje je několik šikovných pomůcek a přístrojů.

Prvním z nich je kvalitní mixér s vysokým výkonem a otáčkami. Hodí se na přípravu nevařených polévek, pomazánek, hutných koktejlů plných vitamínů - smoothies a mnoho dalšího. S výkonějším typem si můžete troufnout i na svatý grál mixování - domácí oříšková másla.

Další šikovnou pomůckou jsou spiralizéry. Neslouží zdaleka jen jako ozdoba, ale umožnují dělat ze zeleniny dlouhé "nudle" a narozdíl od struhadla tolik nepouší vodu. Jedním z evergreenů vitariánských podniků jsou cuketové špagety s dipem z rozmixovaných čerstvých a sušených rajčat.

Neocenitelným pomocníkem ve vitariáské kuchyni je také sušička. Využije se nejen k sušení ovoce, zeleniny a hub, ale také placek a krekrů, které jsou alternativou k pečivu. Jejich základem bývá lněné semínko, které po namočení vytváří lepivý gel, který slouží zároveň jako pojivo. Stačí jej jen dochutit špetkou soli a koření a usušit v tenké vrstvě, existuje však řada chuťově bohatších variant, nejčastěji s namočenou pohankou, sušenou zelenininou (hodí se třeba přebyteční vody zbavené zbytky z odšťavňovače), bylinkami... V sušičce se také dají připravit raw palačinky - pokud uhlídáte správnou vlkost, budou krásně ohebné.

S rozvojem živé stravy šla ruku v ruce i propagace tzv. superfoods, neboli potravin s vysokým podílem živin (vitaminů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů atd.) Mezi nejznámější patří zelený ječmen, chlorella a spirulina, goji nebo chia semínka, z domácích potravin jsou to především lesní bobule (borůvky, maliny, ostružiny).

Hledáte vitariánské recepty? Nechce se inspirovat našimi tipy na smoothies, rostlinná mléka, zeleninové i ovocké saláty, lněné krekry, nepečené cukroví a dorty a také hlavní chody, jako jsou cuketové špagety nebo mandlové burgery.

Milujete raw krekry, ovocné rolky, zeleninové chipsy? Se sušičkami G21 si je můžete dopřát každý den.

Tagy: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?