Spirulina

Spirulina

Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku). Řadí se společně s chlorellou a nápoji z mladých obilovin mezi tzv. zelené potraviny.

Spirulina obsahuje závratných 50 - 60 procent dobře stravitelných bílkovin (obsahuje až 18 různých aminokyselin včetně všech esenciálních) a patří tak mezi nejlepší přírodní zdroje proteinů vůbec. Zastoupeny jsou v ní karotenoidy včetně beta-karotenu, chlorofyl, vitaminy B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a minerální látky jako železo, draslík nebo jód.

Dostupná je ve formě prášku nebo slisovaná do tablet smaragdové barvy. Prášek můžete rozmíchat ve vodě a připravit si zelený nápoj, nebo jej přidat do smoothies. Tablety se konzumují samostatně před jídlem, 6-12 tablet 2x denně.

Tagy: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?