Rajčata

rajčata

Rajčata pochází z Jižní Ameriky, přes šlechtěním měly jejich plody ještě titěrnější rozměry, než dnes populární cherry. V současnosti patří mezi vůbec nejpopulárnější zeleninu na světě, s velkou variabilitou barev, tvarů a chutí. Slupka obsahuje vitamín C, dužina je nasycená vitaminy řady B, C, E a beta-karoteny, z minerálních látek stojí za zmíňku především vápník, draslík, hořčík nebo fosfor.

Rajčata je vhodná jíst střídavě syrová i v uvařeném stavu (a pochopitelně také výborná sušená). Vařením se sice snižuje množství vitaminu C a ničí trávicí enzymy, ale zase se aktivuje silný antioxidant lykopen, který pomáhá deaktivovat volné radikály.

Psát o možnostech využití rajčat v kuchyni je jako nosit dříví do pořádně hustého lesa. Nicméně pár tipů:
- pro tepelnou úpravu je vhodné rajčata předem spařit a oloupat
- s rajčaty si skvěle notují bazalka, oregáno a olivový olej
- příliš "tuhá" sušená rajčata je vhodné přidat při bobtnání/vaření třeba do kuskusu, bulguru nebo rýže, výborně je dochutí a obarví

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny