Quinoa

Quinoa

Quinoa pochází z hornatých oblastí And v Jižní Americe, patřila k základním potravinám Inků už před mnoha tisíci lety. Podobně jako pohanka patří mezi pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto je doporučována pro doplnění jídelníčku celiakům. V neobvykle vysoké míře jsou zastoupeny bílkoviny (až 20%), v tuku se vyskytují velmi prospěšné omega 3 mastné kyseliny.

Z vitaminů je zastoupena především skupina B (thiamin, riboflavin, kyselina listová), beta-karoten či vitamin C, z minerálů quinoa oplývá vysokým obsahem vápníků, mimo to je také cenným zdrojem hořčíku, železa nebo fosforu. Připravuje se podobně jako např. rýže (přidat dvojnásobné množství vody a vařit cca 15 minut, aby byla "al dente"), hodí se do slaných i sladkých jídel.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a 1 - 2x do měsíce vám napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.