Mák

mák

Mák patří do rodu rostlin z čeledi makovitých. Pod ní spadá zhruba 50 druhů a vyskytují se v Evropě, Africe, Asii i v USA. Na semena se využívá kulturní odrůda mák setý. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů. Téměř polovinu složení pak zabírá tuk (z toho na nasycené mastné kyseliny připadá 4,5 %, z nenasycených převládají omega-6 mastné kyseliny.

Mák je výjimečný především svým vysokým obsahem vápníku (1 438 mg na 100 gramů), který je vůbec nejvyšší ze všech plodin. Což je dokonce 12x víc než oslavované i zavrhované mléko. Dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitaminů pak B1, B2 a E. Mák je skvělou zásadotvornou potravinou - například ve formě neslazeného makového mléka. Jenom pozor na vysokou energetickou hodnotu 525 KCal / 100 g.

Kupte si bio mák v eshopu a připravte si makové mléko nebo chutné kuličky.

Tagy: