Lískové ořechy

Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují až 62% tuků (velká část připadá na mono nenasycené mastné kyseliny), 13% bílkovin a zhruba stejné množství sacharidů. Z vitaminů dominuje B3, B6, kyselina listová a hlavně vitamín E, kterého obsahuje až 23,9 mg. Z minerálních látek převažuje hořčík 285 mg, fosfor 312 mg, fosfor 312 mg (na 100g).

Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém (například Carobella, což je zdravější a veganská alternativa populární Nutelly). Z lískových oříšků se také vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli nebo kaší. Lisuje se z nich také olej, dříve se poměrně často vyráběl i u nás, dnes je dovážen do světa převážně z Francie, kde jsou lískové keře hojně zastoupené.

Jak oloupat lískové ořechy? Skořápku naťukněte kladívkem nebo použijte vhodný louskáček. Oříšky pak už snadno vyloupnete.

Jak zbavit lískové ořechy slupky? Lískové ořechy dáme do trouby na 150 stupňů a počkáme 8-10 minut, až jim popraská slupka. Pak jí jednoduše odrolíme. Pečením získají výraznější chuť a pokud je budete mixovat, ještě teplé rychleji ztekutí.

Tři recepty s lískovými oříšky
Cizrnové kuličky s lískovými ořechy
Raw oříškové kuličky
Domácí karobela

Loupané i neloupané lískové ořechy, mouku i máslo pořídíte za fér cenu v eshopu Grizly.cz.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?