Lahůdkové droždí

8 tipů, kam použít lahůdkové droždí

Není droždí jako droždí. To lahůdkové, jenž má formu sušených vloček, není určeno ke kynutí, má příjemnou sladkoslanou chuť a výborně se hodí k dochucování široké palety jídel od pomazánek přes polévky po saláty. Mimo jiné také výborně váže vodu, takže se šikne i při zahušťování gulášů či omáček. Ve veganské kuchyni je také klíčovou surovinou pro výrobu různých home-made sýrů.

Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatém na cukry. Několik dnů se nechají namnožit a pak se suší lehce nad teplotu okolo 45°C (známou hranici z principů syrové stravy), při které se deaktivuje. A jak je to s jeho výživovými hodnotami? Obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), minerální látky a stopové prvky (mimo jiné např. chrom). Jeho kalorická hodnota na 100g je 1110 kJ, z toho obsahuje bílkoviny: 46,8 - 53,1 g, sacharidy: 28,0 - 34,0 g, tuky: 4,0 - 8,0 g.

Tipy, kde lahůdkové droždí využít, najdete v článku 8 tipů, kam použít lahůdkové droždí.

Skvělý do polévky, omáčky i na "sezamezán". Kupte si lahůdkové droždí v eshopu.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny