Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Jeho žlutá barva dává typické zabarvení tradičnímu indickému kari koření. Látka způsobující toto žluté zabarvení, kurkumin, je podle výzkumů z posledních let považována za jednoho z bojovníků proti rakovině.

Předpokládá se, že likviduje karcinogeny ještě před tím, než stihnout poškodit DNA. Laboratorní výzkumy prokázaly schopnost kurkumy zastavit růst a šíření rakovinných buněk. Jako prevence může posloužit především při nádorech tlustého střeva a také melanomem - jedním z druhů rakoviny kůže. Další studie spojují toto koření s tlumením zánětů, spojených především z kůží (lupénka, autoimunitní poruchy pokožky).

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?