Kombucha

Kombucha

Kombucha je kvašený nápoj ze slazeného čaje. Rosolovitá kombuchová kultura na jeho povrchu je kolonií kvasinek a bakterií, označovaná jako SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast). Pod touto pomyslnou poklici probíhá kvašení, díky němuž postupně ubývá cukru a naopak činností kvasinek a bakterií vznikají především organické kyseliny (např. mléčná, listová) a vitaminy skupiny B, C, D, E a K. Kombuchový nápoj je díky oxidu uhličitému jemně perlící a obsahuje také malé množství alkoholu (cca 1%).

K výrobě kombuchového nápoje budete kromě uvařeného a řádně oslazeného čaje a sklenice potřebovat tzv. matku. Po jejím přidání nastane fermentační proces. Kdy jej zastavíte, záleží především na vaší subjektivní chuti - někdo uvítá sladší chuť, jiný kyselejší. Obvyklá doba jednoho cyklu je při pokojové teplotě 5 - 7 dní. Kombuchový nápoj pak můžete stočit a uskladnit v lednici a další dny upíjet. Zajímavá je také sekundární fermentace už bez matky, kdy do stočeného nápoje přidáme např. bylinky či sušené ovoce a můžeme tak dostat mnohem širší paletu chutí. Podrobnější návod včetně odpovědí na časté dotazy najdete v článku Kombucha - pramen zdraví z černého čaje.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Ze stejné rubriky