Kokosový olej

Kokosový olej

Je nejen skvělý ve studené (základní surovina pro výrobu krémů do raw dortů) i teplé kuchyni (zvládá i vysoké teploty), ale také v domácí kosmetice. Už možná tušíte, že řeč bude o kokosovém oleji. Ten je společně s palmovým olejem mezi rostlinnými tuky unikátní vysokým procentem nasycených tuků. Právě díky nim se může pochlubit velkou tepelnou stabilitou pro smažení. Ne vždy se však hodí jeho výrazná chuť, pak v obchodech raději sáhněte po dezodorizované verzi, zbavené kokosového aroma.

Při nižší než běžné pokojové teplotě si kokosový olej udržuje pevnou konzistenci, čehož se dá rafinovaně využít při tvorbě různých krémů, v nichž se chcete z etických či zdravotních důvodů vyhnout máslu. Postup je jednoduchý - ve vodní lázni jej opatrně ohřejte na teplotu, při níž se roztopí na tekutinu. Tu pak smíchejte s rozmixovaným ovocem a případně dalšími ingrediencemi, nalejte na korpus a nechejte v lednici několik hodin opět ztuhnout. Koukněte na jednoduchý recept, jenž se dá s různým ovocem připravit v mnoha obměnách.

Další velkou oblastí využití je kosmetika a hygiena. Kokosový olej hydratuje pokožku a zabraňuje jejímu vysychání, takže jej můžete místo tělového krému. Dobře se hodí na masáže a funguje také jako přirozený lubrikant. Díky svým antibakteriálním účinkům je také vhodná pro ústní hygienu - můžete jej využít rovnou místo zubní pasty, také se využívá pro techniku "oil pulling" pro desinfekci zubů a dásní.

Více o této všestranné surovině najdete v článku Kokosový olej - rozplývá se na jazyku, klouže po kůži, čistí ústa

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny