Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější komerčně pěstované jedlé houby. Podobně jako například Jidášovo ucho či shitake patří mezi houby dřevokazné, jimž jsou kromě chutnosti a výborných nutričních vlastností přičítány i léčivé účinky. Obsahuje látky zvané betaglukany, které podporují imunitu, obranyschopnost organismu a likvidují volné radikály. Kromě nich v hlívě najdeme mimo jiné bílkoviny, minerály (železo, zinek, fosfor, selen a další) ale i vitaminy C či skupiny B.

Roste od konce léta až do zimy, na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Většina prodávaných hlív se však pěstuje uměle. Pro pěstování v domácích podmínkách se prodává blok substrátu, který se naočkuje a hlívu je pak možné průběžně sklízet.

Využití hlívy v kuchyni je všestranné - výborná je orestovaná, pečená v troubě, dušená v omáčkách, populární je také hlívová "držkovka". Zejména z nožek a tužších částí se po usušení vyrábí rozemletím na prášek výborné koření do omáček a polévek. Mým nejoblíbenějším receptem z hlívy je v kombinaci s bulgurem a uzeným tempehem.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?