Fazole

Fazole

Fazole z rodu Phaseolus pocházejí ze střední Ameriky, zatímco domovinou velikostně drobnějšího rodu Vigna (mungo, adzuki...) je Asie. Je známo mnoho desítek druhů fazolí, zhruba jedna desítka z nich patří mezi široce rozšířené a hojně pěstované. Zatímco zralá zrna jsou považována za luštěninu, nezralé fazolové lusky platí za zeleninu. S výjimkou drobnějších druhů, jenž je možné i naklíčit, musí všechny fazole projít tepelnou úpravou. Syrová semena totiž obsahují jedovatý glykosid, který se zničí právě vařením.

Fazole jsou významným zdrojem kvalitních sacharidů a bílkovin a jsou nedílnou součástí jídelníčků mnoha národních kuchyní (Mexiko, Brazílie...). Z vitamínů a minerálních látek ve fazolích nalezneme draslík, vápník, železo, mangan a vitamíny skupiny B a C. Dost důvodů na to, zařadit fazole pravidelně do jídelníčku. Zatímco u vegetariánů a veganů platí za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají.

Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným namáčením a uvařením do měkka. Různé druhy fazolí se hodí pro různé příležitosti: už zmiňované mungo jsou báječné pro nakličování, adzuki bývají pro svou jemnou oříškovou chuť často využívány v asijských luštěninových receptech. Červené ledvinové fazole či pinto jsou typické pro ostrou mexickou kuchyni, v Česku asi nejrozšířenější velké barevné fazole se zase hodí do polévek či fazolových gulášů...

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Ze stejné rubriky