Cuketa

Cuketa, patřící mezi tykvovité plody, je poměrně čerstvým přírůstkem v českém jídelníčku. Vyskutuje se ve velkém množství barevných variací, v kuchyni je oblíbená díky své neutrální chuti a univerzálním možnostem použití. Menší, pevnější plody využíváme i se slupkou, velké cukety je kromě oloupání vhodné zbavit měkkého vnitřku plného semen.

Cuketu tvoří z devíti desetin voda, proto má velice nízkou energetickou hodnotu. Obsah minerálních látek není nijak vysoký, ale kromobyčejně pestrý: zastoupen je draslík, fosfor, vápník, hořčík, dále také železo, měď, fluor, zinek, nízký je obsah sodíku. Z vitaminů v cuketě najdeme vitamin C a zástupce vitaminů skupiny B. Ve vitariánském jídelníčku se cuketa často používá na výrobu raw špaget (buď pomocí speciálního špagetovače, nebo nastrouháním pod správným úhlem na hrubém struhadle), výborná je lehce orestovaná nebo grilovaná.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny