Červená čočka

Červená čočka

Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka, která kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku nebo vitaminu B6. K dostání je v neloupané i loupané a většinou také půlené variantě, která je dnes mnohem rozšířenější.

Neloupaná červená čočka se používá podobně jako její v tuzemsku zdomácnělá hnědá čočka. Třeba tradičně na kyselo nebo v polévkách. Protože obsahuje celé semeno, dá se také snadno nakličovat. Namáčení není přímo nutné, ale napomáhá lepší stravitelnosti a zkrátí dobu následného vaření.

Loupaná červená čočka

Loupaná červená čočka (stejně tak její nejbližší příbuzná, ale méně rozšířená žlutá čočka) přináší hned několik výhod:

  • zbavením se slupky se snižuje u luštěnin neoblíbenou nadýmavost,
  • nemusí se dopředu namáčet
  • je velice rychle uvařená, okolo 15 minut
  • je vhodná i pro malé děti

Pokud loupanou červenou čočku neuhlídáte, brzy ji rozvaříte. Což může být velká výhoda, pokud je to váš záměr. Dělá to z ní skvělého kandidáta na rychlou krémovou polévku. Uvařte si jí rovnou více a přebytek můžete nalít do formiček na led a využívat na zahuštění. Přisypáním červené čočky do zeleninových polévek je můžete přirozeně zahustit a zvednout jejich výživnou hodnotu.

V indické kuchyni jsou oblíbené dhály, jejichž základem je právě koření a rozvařená červená čočka (někdy zjemněná kokosovým mlékem). Mají hustší konzistenci, poměr vody a čočky je v tomto případě 2:1. Musí se však ke konci stále míchat, protože se snadno připálí. Během vaření mění červená čočka barvu z výrazně oranžové na vyhledlou žlutou, která snižuje atraktivitu jídla. Vypomoci si můžete některým kořením, které silně barví, jako je kurkuma nebo paprika.

Červená čočka se hodí se také jako základ pomazánek nebo pro zpestření salátů. Hledáte tip na jídla z červené čočky? Přečtěte si článek 5 receptů z červené čočky

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?