Bulgur

bulgur

I v české kuchyni se pomalu zabydlující bulgur má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Používá se nejčastěji jako příloha, hodí do nejrůznější rizot, je možné jej využít do nádivek, vývarových polévek nebo ke zvýšení sytosti zeleninových salátů. Bulgur se nejčastěji získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná, vstřebá během ní zhruba 2 - 2,5 násobek vody. Dnes je k sehnání také bulgur ze špaldy, ječmene nebo pohanky.

Příprava bulguru

  • vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou
  • zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do útěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut
  • nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.

Další tipy:

  • pro lepší chuť do vody přidejte špetku soli, sypkého zeleninového bujónu nebo sójové omáčky.
  • pro připravu zeleninových či houbových rizot bulgur pouze krátce povařte a v hluboké panvi nechte pro lepší chuť nasát vývar zeleniny nebo hub

Kam s bulgurem

Bulgur se obzvláště hodí do nejrůznější rizot (místo rýže), je možné je využít do nádivek (plněné papriky či rajčata, zapékaný lilek), zavářku do polévky, pro přípravu kaší nasladko i naslano nebo zeleninových salátů. Inspirujte se článkem Recepty z bulguru: po středomořsku s brokolicí, salát tabouleh i bulgurito s robi

Pořiďte si pšeničný bulgur online a připravte si z něj kaši, salát nebo chutné bulgurito.

Tagy: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?