Banán

Banán

Banány obsahují vysoké množství draslíku, který v lidském těle reguluje zadržování vody v těle a podporuje odvodňování. Dalšími minerály, zastoupenými ve větším množství v banánech, jsou hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek. Z vitaminů obsahují poměrně velké množství vitaminu A, některé z vitaminů skupiny B a také vitamin C.

Vzhledem těmto zdravotním aspektům a jejich sytosti jsou banány výbornou a zdravou snídaní nebo svačinou kdykoli během dne. Žádný div, že patří po jablcích mezi nejoblíbenější ovoce v Česku. Na pultech obchodů většinou najdeme banány ještě nazelenalé, necháme je pár dní dozrát při pokojové teplotě. Správně zralý banán má na slupce spoustu hnědých teček, pak už se většina škrobů přeměnila na lehce stravitelné a podstatně sladší jednoduché cukry.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?