Agar-agar

Agar-agar

Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině (jenž je živočišného původu). Získává se vařením červené mořské řasy tengusa (navzdory tomu mají agarové polotovary barvu bílou) a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. K sehnání je ve formě tyčinek, vloček, anebo nejpraktičtěji pomletý na prášek. Jedno balení prášku (10 gramů) se povaří v 1 litru tekutiny. Využití v kuchyni je mimořádně bohaté, a to jak na slano, tak na sladko. Agar obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny, mimo to jsou v něm zastoupeny minerály jako jód, vápník, železo a také kyselina listová.

V ovocných šťávách či vařený s ovocem je skvělým základem různých želé - ať jako svrchní vrstva koláčů, buchet či dortů, tak samostatně (i ve formě domácích bombónů). Pro slané využití se hodí do aspiků, ale také třeba do houbové tlačenky. Také se používá jako zahušťovadlo a ztužovadlo při výrobě domácích oříškových "sýrů".

Agar by se měl vždy alespoň chvíli vařit, v opačném případě neztuhne. Pokud chcete získat podobné "želatinové" vlastnosti podle pravidel živé (raw) stravy, poohlédněte se po řase zvané irský mech. Přečtěte si, jak se agar-agar vyrábí.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny