Sója

Sojové boby obsahují až 35% bílkovin. Přímo se konzumují spíše zřídka. Vyrábí se z nich řada polotovarů (sojové maso, tofu, tempeh, natto, sojové mléko), hotových výrobků (jako jsou sójové jogurty, majonéza či různé pomazánky) nebo dochucovadla (sojové omáčky a miso).

Sója
Sója luštinatá pochází ze severní a střední Číny. V tamním jídelníčku se využívá mnoho tisíc let. Sójové boby obsahují 33-35 % bílkovin, 15 - 20 % tuku a zbytek připadá především na škrobnaté sacharidy. Z vitamínů jsou ve...
tempeh
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
pasta miso
Miso pochází z Japonska a jde o kvašenou pastu ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky a fermentačního činidla koji (obsahujícího kulturní plíseň Aspergillus oryzae). Liší se také podle délky fermentace (od několika dní...
tofu
Tofu je sójový tvaroh, vyráběný srážením sojového mléka syřidly (podobným způsobem, jako se vyrábí sýr z mléka). Tofu pochází z Číny, odkud se rozšířila do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních...
Sója v rostlinné stravě
Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina, která společně s pšenicí, kukuřicí a rýží mezi nejpěstovanější surovin vůbec. Velká část její produkce ale končí v podobě krmných směsí v žaludcích...
Jak správně připravovat luštěniny
Čočka nakyselo, hrachová polévka, fazolový guláš. Konvenční strávník má tato tradiční jídla spojená především s nadýmáním. A tak se jim raději vyhýbá. Žádný div, že podle průzkumu sní průměrný Čech luštěnin jen 2,5 kilogramu. V...
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...
Domácí sojové mléko
Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 - 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je...