sója

tempeh
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
pasta miso
Miso pochází z Japonska a jde o fermentovanou pastu ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Liší podle fermentace a délky zrání, může mít různou barvu, od bílé, přes žlutou, červenou až po hnědou či černou a...
tofu
Tofu je sójový tvaroh, vyráběný srážením sojového mléka syřidly (podobným způsobem, jako se vyrábí sýr z mléka). Tofu pochází z Číny, odkud se rozšířila do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních...
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...