Rostlinná mléka

Rostlinná mléka je možné vyrobit z většiny semínek, ořechů a zrnek. Nejrozšířenějším je sojové mléko, které je ovšem netypické tím, že se musí vařit. Z ostatních rostlinných mlék jsou polulární především mandlové, ovesné, rýžové nebo kokosové.

G21 Perfect Smoothie
Před čtyřmi lety jsem napsal článek o tom, že za slušný stolní mixér nemusíte utratit majland. A opěvoval jsem moji Etu Ergo 7011 za čtrnáct stovek, zatímco v komentářích si dal dostaveníčko fanklub majitelů prémiového Vitamixu....
rostlinná mléka
Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a především v posledních letech rychle stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o...
Domácí sojové mléko
Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 - 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je...
Panna cotta
Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k...
Veganský bebe dort
Uvaříme pudink pudinkového prášku a rostlinného mléka. Do teplého pudinku vmícháme margarín, necháme vychladnout a přidáme javorový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vzniklým krémem mažeme sušenky a nastojato skládáme za sebe...
Konopné mléko
Menší hrnek konopných semínek zalijeme ve větší nádobě vodou a necháme přes noc nabobtnat. Poté vodu vylejeme a přidáme čerstvou v poměru 1:3 (semínka/voda) a rozmixujeme na jemné voňavé mléko. To ještě přecedíme přes sítko a...
Sezamové mléko
V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy. Do...
Mandlové mléko
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme čerstvou. Pokud...
Makové mléko
Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud "jdeme okolo" zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane...