Omega3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Jak je získat z rostlinných zdrojů? Nejlepším zdrojem jsou lněná, konopná a chia semínka, vlašské ořechy a také řepkový olej.

Vlašský ořech
Plod ořešáku královského, lidově přezdívaný "vlašák", patří mezi výživově nejprospěšnější ořechy. Navíc jde o surovinu lokální, takže jeho pravidelnou konzumaci lze jen doporučit. Pochopitelně s mírou, protože obsahuje přes 60...
Konopné semínko
Konopné semínko obsahuje zhruba 34% bílkovin, 44% tuků a 12% sacharidů. Konopný protein je složený ze všech 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, pro tělo životně důležitých. Je také výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin...
Chia semínka
Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské, jejichž původní domovinou je Latinská a Střední Amerika. Patřila mezi nejdůležitější plodiny Aztéků. V současnosti je zná doslova celý svět. Zpopularizovat je pomohl mimo jiné autor...
Lněné semínko - omega 3
Zatímco v souvislosti s veganskou stravou příjdou na přetřes bílkoviny, na tuky se často nezapomíná. Přitom ale mastné kyseliny, jimž jsou tuky tvořeny, patří také mezi esenciální živiny. Tedy látky nezbytné pro lidské zdraví,...