mořské řasy

Agar agar je rostlinná alternativa želatiny z červené řasy gelidium. Nejlepší pro použití je ve formě mletého prášku, využít se dá ve sladké (různá želé) i slané kuchyni (např. aspiky, houbová tlačenka...).

Irský mech
Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a je tak jasným adeptem na...
Chlorella
Sladkovodní řasa Chlorella je hitem posledních let. Tato mikroskopická řasa se dokáže každých 24 hodin čtyřnásobně obnovit, jde tedy o nejrychleji rostoucí rostlinu na Zemi. Obsahuje závratných až 65% bílkovin, k tomu celou řadu...
Kombu / Kelp
Řasa kombu (u nás známá také jako kelp) je hlubokomořská hněda řasa, rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Její listy dosahují délky 5-10 metrů. Pro použí je třeba ji nejdříve na cca půlhodinu namočit a asi hodinu do...
Wakame
Výraznější chuť má další z hnědých řas, wakame, jenž je spolu s nori pilířem japonského jídelníčku. Roste až okolo 10 metrů pod hladinou a sklízí se pomocí dlouhých háků. Má vysoký obsah hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku....
Arame
Arame, hnědá řasa (Eisenia bicyclis) pochází z Tichého oceánu. Dlouho se vaří a suší na slunci, její lístky pak zčernají. Z minerálních látek obsahuje především jód, vápník a železo. Má nasládlou chuť, což způsobuje vysoký obsah...
Dulse
Dulse patří mezi červené řasy, prozrazující vysoký obsah železa. Přirozeně roste v Atlantském oceánu na skalnatých pobřežích v chladných vodách přílivových oblastí. Řasy jsou 15-30 cm dlouhé a mají tenké, měkké vějířovité listy....
Nori
Nori je patrně nejznámější mořskou řasou, protože se využívá k přípravě sushi. Pěstuje se na sítích v chráněných zálivech u pobřeží, je obzvláště citlivá na čistotu vody. Sklízí se ručně a suší se pak na slunci. Obsahuje hodně...
Mořské řasy
Mořské řasy jsou často označovány jako mořská zelenina. Obsah minerálních látek v nich obsažených je vysoký, bohaté jsou především na vápník, železo nebo jód a vitaminy A, B, D, E či K. Navíc jsou živiny z nich lidským organismem...