Jedlé byliny

Medvědí česnek
Medvědí česnek roste na jaře ve vlhkých listnaných a především lužních lesích. V Česku je hojně rozšířený, jeho výskyt je však značně nepravidelný - roste především na východě a severu republiky, v některých lokalitách ve...
Lichořeřišnice
Pro někoho jsou její oranžové květy jen ozdobou balkónů či zahrad, pro jiné platí za užitečnou léčivky i vítané zpestření kuchyně. Řeč je o lichořeřišnici, původem jihoamerické rostlině, jenž postupně osídlila prakticky celý svět...
Pampeliška
Obsah článku Pampeliška lékařská Kořen pampelišky Pampeliškové listy Pampeliškové květy Pampeliškový čaj Pampelišková káva Pampeliškový sirup Pampeliškový med Kousek louky v kuchyni Své poklady příroda nezamkla pouze do...
Bršlice kozí noha
S příchodem jara přišly první dary přírody. Někdo se vyřádí na vlastní zahradě, někdo se odváží vyrazit do divoké přírody. Pokladů na nás v přírodě čeká mnohem víc, než by leckoho napadlo a divoké byliny jsou toho zářným...
kopřiva
Kopřiva je všeobecně vnímána jako otravný plevel, kterému je lepší se obloukem vyhnout. Možná by vás ani nenapadlo, kolik v sobě skrývá vitálních látek a jak blahodárné přínosy může mít pro zdraví každého z vás. Odpradávna je...
divoké byliny
Divoké byliny byly dlouho opomíjené, ale nyní se zase vrací a s oblibou používají. Mají své místo v kuchyni, kosmetice i tradičním lidovém léčitelství. Nyní, s přibývajícím sluníčkem, je ten správný čas vyrazit na první jarní...
Bršlicové pesto
Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem...