Fermentace

Fermentace je jedním z nejstarších postupů zpracování potravin. Kromě přirozené konzervace zlepšuje chuťové vlastnosti a stravitelnost. Fermentované potraviny také posilují imunitu.

Sojová omáčka Tamari
Mnozí hází sójovou omáčku mezi ostatní tekutá dochucovadla nevalné pověsti. Ale pozor, není sójová omáčka jako sójová omáčka. Z technologického hlediska výroby totiž existují dva druhy sojových omáček. Ty první se vyrábí...
Tibi krystaly
Tibi krystaly jsou malé bílá zrnka, osídlená bakteriemi (např. Lactobacillus a Streptococcus) a kvasinkami. Tibi krystaly jsou příbuzné tibetskou houbou, ale zatímco kefírová zrna se živí laktózou z mléka, krmivem pro tibi je...
Rejuvelac
Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná, ale může být vhodným startérem pro výrobu fermentovaného ořechového sýru. Jak rejuvelac připravit? Využít můžete většinu běžných zrn (pšenice,...
tempeh
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh mimo vegetariánskou a veganskou komunitu potravinou poměrně neznámou. K sehnání je většinou ve zdravých výživách, ale začíná se objevovat i v nabídce...
pasta miso
Miso pochází z Japonska a jde o kvašenou pastu ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky a fermentačního činidla koji (obsahujícího kulturní plíseň Aspergillus oryzae). Liší se také podle délky fermentace (od několika dní...
Fermentace
Fermentace prožívá v posledních letech velkou renesanci. Renesanci proto, že ve skutečnosti jde o prastarou techniku, jak naši předkové zpracovávali přebytky z lovu a později také úrody. Přirozených možností nebylo mnoho: chlad,...
Sandor Ellix Katz - Síla přírodní fermentace
Přemýšleli jste někdy o tom, jak si doma vyrobit miso, tempeh nebo kimči? Jak si upect kváskový chleba, připravit fermentované kaše nebo placky? Pak sáhněte po knize Síla přírodní fermentace od Sandora Ellixe Katze. Lepšího,...
Kombucha
Když jsem před mnoha lety poprvé ochutnal kombuchu u kamaráda, byla příliš kyselá a octová a tak jsem ji okamžitě zavrhnul a obloukem se jí vyhýbal. Až teprve loni na semináři o kvašení jsem ji ochutnal znovu, od "profíka". Byla...