Dochucování rostlinných jídel

Přirozené dochucování jídel je skutečným uměním rostlinné kuchyně. Kromě koření a bylinek jsou to především suroviny obsahující onu pátou chuť umami. Ať už je to sojová omáčka, miso, lahůdkové droždí, různé typy octů, solí nebo sušené zeleniny rozemleté na prášek.

Umeocet
Umeocet patří mezi skvělá dochucovadla, typická pro japonskou kuchyni. Do světa se rozšířila se zájmem o makrobiotickou stravu. Je vedlejším produktem při fermentaci peckovitých plodů stromu ume. Tento ovocný strom je odrůdou...
pasta miso
Miso pochází z Japonska a jde o kvašenou pastu ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky a fermentačního činidla koji (obsahujícího kulturní plíseň Aspergillus oryzae). Liší se také podle délky fermentace (od několika dní...
Sojová omáčka Tamari
Mnozí hází sójovou omáčku mezi ostatní tekutá dochucovadla nevalné pověsti. Ale pozor, není sójová omáčka jako sójová omáčka. Z technologického hlediska výroby totiž existují dva druhy sojových omáček. Ty první se vyrábí...
Černá sůl
Černá sůl (ve skutečnosti spíše šedo-růžová) je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách, za kterou mohou její siřičité složky. Kromě nich obsahuje také železo a některé další minerály, proti běžné soli...
http://soucitne.cz/restaurace/mandala-veggie-club
Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou a výraznou...
Ocet
Historické okénko Ocet je užíván po celá tisíciletí. Ten vůbec první pravděpodobně vznikl úplnou náhodou, ale pro svou výjimečnou chuť a vlastnosti začal být vyráběn ve velkém. Nejčastější surovinou byla jablka a pivo. Takovým...
Dochucování
Přirozené kořenění a dochucování jídel je skutečním uměním rostlinné kuchyně. I konvenčnímu a konzervativnímu jedlíkovi pak chutná a často ani nepozná, že v jídlu chybí některá ze (živočišných) surovin, bez které by se - podle...
8 tipů, kam použít lahůdkové droždí
Není droždí jako droždí. To lahůdkové droždí bych mohl kupovat po kýblech - doma se mi po něm většinou jenom zapráší. Že jste o něm ještě neslyšeli? Tyto sušené vločky znají hlavně vegani, u nichž se pro tohle "chuťové...