Batáty recepty

Batáty, zvané také sladké brambory, jsou hlízami povijnice batátové. Ač nejsou botanicky společné s pravými brambory, v mnoha ohledech mají podobné nutriční vlastnosti a podobně se používají i v kuchyni. Můžete je pokrájet do polévek, rizot, zapečených jídel či použít jako přílohu. Oblíbené jsou batátové hranolky. Ač jsou poměrně tvrdé, při tepelné úpravě rychle změknou.

Batáty
Sladké brambory - spojení, které zní téměř exoticky a leckoho navnadí, leckoho odradí. Není však třeba obávat se nesourodé kombinace, batáty jsou přírodou vyvinuty s vyváženou jemnou chutí, která je navíc doprovázena prospěšným...
Lilek v curry omáčce
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte lehce...
Těstoviny se "sýrovou" omáčkou
Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a cibuli (nebo jinou...
Pečený zelenina s jáhly
Ne každá zelenina je vhodná pro pečení - hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory - batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na několik hodin naložila do oleje se solí a...
Batáto-cizrnový salát s miso rýží
Nejprve jsem nakrájela jednu malou cibuli nadrobno, jednu středně velkou batátu (sladký brambor) na menší kostky a smíchala je v misce se šálkem vařené cizrny, 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 2 lžícemi sezamového oleje....
Batáto-hrušková polévka
V hrnci jsem zahřála lžíci oleje a nejprve přidala nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestovala. Po pár minutách jsem přidala sladké brambory, hrušku a tymián a za občasného míchání lehce osmažila na středním ohni. Poté jsem vše...