Zapečený květák

Publikováno: 16. 04. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Zapečený květák
Ingredience:

1 menší květák
4 střední brambory
50g veganský sýr na rozpečení (např. Violife)

bešamel
250 ml sójoveho (popř. jiného rostlinného) mléka
20 g řepkového oleje
20 g hladké mouky
sůl, pepř

Postup:

Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji a opepříme.

Květák opláchneme a rozebereme na růžičky. Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na plátky. V osolené vodě je krátce povaříme (měly by zůstat polotvrdé) a scedíme. Zapékací misku či remosku vymažeme olejem či kokosovým tukem a na dno naskládáme růžičky květáku a kolečka brambor. Osolíme je a zalejeme připraveným bešamelem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby pro 180 °C na 25 minut. 5 minut před koncem posypeme povrch nastrouhaným sýrem a necháme jej rozpéct.

Podáváme se zeleninovým salátem nebo fermentovanou zeleninou. Hodí se také zapečený květák posypat kostičkami orestovaného tofu či tempehu (dodají jídlu bílkoviny).

Počet porcí:
2-3 porce
Doba přípravy:
45 minut
Tagy:
Květák

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?