Salát z červené řepy

Recept přidal/a: Natálie Hrubá
Národní kuchyně: 
Druh jídla: 
Salát z červené řepy
Ingredience: 

2 bulvy červené řepy
3 lžíce oleje
2 lžíce veganské zakysané smetany
1 lžíce černého hořčičného semínka
pepř
sůl
asafoetida
šťáva z citronu

Postup: 

Červenou řepu uvařenou ve slupce oloupeme a její 2/3 nastrouháme na hrubém struhadle, zbývající 1/3 na jemném struhadle. Během vaření řepy si připravíme čons, díky kterému koření rozvine svou chuť a uvolní účinné látky - na pánvi rozpálíme rostlinný olej a přisypeme hořčičné semínko – nyní je nutné pánev zakrýt poklicí, jelikož semínko vyskakuje z pánve.

Jakmile semínka vypukají, přidáme dle chuti asafoetidu a mletý černý pepř a necháme chvíli opražit na pánvi. Hotový čons smícháme s nastrouhanou řepou a zakysanou smetanou a dochutíme solí, citronovou šťávou a dle chuti případně mletým cukrem.

PS: asafoetida, nebo-li čertovo lejno, je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Svůj český název získala pro velmi specifickou vůni. Používá se v indické kuchyni.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
20 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?